Jugoatlantik - priča koja je nastala i ugasila se u Puli

Krešimir Franić, autor knjige o novijoj povijesti ribarstva, ali i Pule (M. MIJOŠEK)
Krešimir Franić, autor knjige o novijoj povijesti ribarstva, ali i Pule (M. MIJOŠEK)

Priča je nastala i ugasila se u Puli. Jugoatlantik je naziv tvrtke za koju je sredinom 60-ih godina pulska Crvena zvijezda (današnji Tehnomont) izgradila ribarsku flotu od tri vrhunska oceanska tunolovca, a prije neslavne propasti firme i prodaje tih brodova za sitne novce izvjesnim Amerikancima, njima su naši ribari izlovljavali tunu na zapadnoj obali Afrike, razmjenjujući na moru znanja i vještine s iskusnim japanskim ribarima.

Jugoatlantik je, uz gradnju flote, stipendirao i studiranje 15-ak naših ljudi u Poljskoj, među njima i Atilija Krevatina, jednog od prvih inženjera ribarstva u Jugoslaviji. On je, pak, bio prvi živući svjedok i sugovornik pulskom specijalistu-urologu i publicistu dr. Krešimiru Franiću koji je prije tri godine, na poticaj književnika Milana Rakovca, započeo pisanje knjige "Jugoatlantikom po Atlantiku", motiviran činjenicom da mu je za njegovih tinejdžerskih dana u ovoj tvrtki radio otac Kamilo, istarski intelektualac, autor znanstvenih studija o ribarstvu, utemeljitelj ribarske industrije te pokretač projekta "Jugoatlantik za oceanski ribolov".

Knjigu pod naslovom "Jugoatlantikom po Atlantiku", tiskanu u vlastitoj nakladi od 100 primjeraka, autor je jučer u popunjenoj pulskoj Gradskoj knjižnici, predstavio zajedno s novinarom i književnikom Budimirom Žižovićem. Promociju je obogatila projekcija raritetnog 15-minutnog filma iz 1968. godine, u režiji Branka M. Marjanovića, produkciji Zagreb filma i uz spikerski glas Ivana Hetricha, u kojem je vrlo profesionalno zabilježen sustavan proces ulova tune na zapadnoafričkoj obali, ne bez ulovljenih i morskih pasa.

- Rakovac mi je prije tri godine rekao: "Sjeti se svega i piši", kazao je autor knjige Krešimir Franić. Za ovo dokumentarno štivo o ideji oceanskog ribolova na tune, zahvalio se, osim inženjeru Krevatinu i Joži Bonči, diplomiranom inženjeru brodogradnje koji je izravno sudjelovao na izgradnji sva tri tunolovca, Peri Sekuliću, strojaru s Jugoatlantika II, kao i prof. dr. Perici Cetiniću.

- Krešimir Franić ustraje u dobroj tradiciji liječnika-pisaca. Nakon romansirane familijarne biografije, evo ga s faction-docu romančekom o jednoj od najspektakularnijih pustolovina jugoslavenskog privrednoga čuda: Jugoatlantiku, piše urednik knjige Milan Rakovac.

"Krešo je u knjizi 'oprao' sve koji su odgovorni, ali uzaludno jer je firma propala", rekao Budimir Žižović i dodao da "knjiga Krešimira Franića sadrži puno podataka o ribarstvu u nas, ali i o Puli 60-ih, 70-ih i 80-ih godina."

Krešimir Franić (Poreč, 1951) dosad je objavio stručnu knjigu "Priručnik za urološke pacijente" (2006.) i biografsku knjigu "Zadnji kralježak" (2013.). (Z. ANGELESKI)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter