Jug na dva kotača: U Medulinu 200-tinjak biciklista odpedaliralo 18 km

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvjestotinjak biciklista, jednako kao i lani, sudjelovalo je danas u medulinskoj biciklijadi, prvoj od šest koje se odvijaju u sklopu manifestacije Jug na dva kotača, u organizaciji turističkih zajednica južne Istre. Cilj je popularizacija biciklizma, ali i prezentacija te promocija biciklističkih staza na jugu Poluotoka. Biciklisti su, predvođeni članovima kluba Adrenalina, startali s parkirališta ispred autokampa Medulin, nastavili šetalištem uz more duž hotela, potom su se uputili prema Kaželi, pa sve do Marlere, odakle su se vratili prema medulinskoj Lokvi, odakle su krenuli nazad prema rivi.

Za cijelu rutu trebalo im je dva i pol sata, no nije bila riječ o utrci, nego o laganoj rekreativnoj vožnji u kojoj su, po idealnom sunčanom vremenu, sudjelovala djeca od nekoliko godina, ali i seniori od 70-ak,a bilo je i turista. Na „cilju“ ih je čekala ukusna marenda, pašta sa šugom. Tko bude sudjelovao u najmanje četiri biciklijade, dobit će poklon, majicu s oznakom manifestacije, a moći će sudjelovati i u nagradnoj igri u kojoj će se dodjeljivati poklon bonovi za kupnju sportske opreme u vrijednosti od 3.000, 1.500 i 1.000 kuna, napominje Renata Kuharić, stručna suradnica u TZ-u Medulina. Osim toga, dijelit će se i razne tematske nagrade, poput lanaca za bicikle, kaciga i druge biciklističke opreme.

- Ovo je druga manifestacija zaredom. I lani je interes bio velik te je sudjelovalo više od 400-tinjak biciklista. Želja nam je promovirati biciklizam kao vid rekreacije i provođenja slobodnog vremena, ali i upoznati sudionike i naše goste s biciklističkim stazama koje se nalaze na prostoru klastera južne Istre, 
istaknula je Kuharić.

Aldo Dobrovac, direktor Turističke zajednice Medulina, napominje da je na području Općine čak stotinjak kilometara biciklističkih staza.

-Cilj nam je razvijati cikloturizam jer ova vrst turizma ima najveće perspektive za produljenje pred i posezone. Naime, u Europi živi puno umirovljenika koji su zdravi, fizički su aktivni, s puno slobodnog vremena i novca. No, Istra nema staza uz same prometnice. Imamo mountain bike staze, ali fale one asfaltirane koje bi se nalazile uz prometnice, veli Dobrovac. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ/Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Iduća biciklijada 30. travnja u Fažani

Iduća biciklijada starta 30.  travnja u 15 sati ispred Badelovog parkirališta u Fažani.   Slijede Vodnjan  (21. svibnja), Šišan (18. lipnja), Divšići (17.rujna)  te, na koncu,  Pula (2. listopada). Staze su u prosjeku duge između 20 i 25 kilometara i nisu tehnički zahtjevne. Kada se zbroji dužina svih uključenih ruta, biciklirat će se na više od 150 kilometara staza.

 


Podijeli: Facebook Twiter