Jug na dva kotača i pješačenje Srednjovjekovnim putovima

(Arhiva G.I.)
(Arhiva G.I.)

Vikend u znaku zdravog života i kretanja pripremili su Vodnjanci za naredna tri dana te trodnevni program predstavili danas u uredu Turističke zajednice. Kako je navela Morena Smoljan Makragić, direktorica TZ-a Vodnjan, već sutra počinje trodnevni 3. festival "Zdrav život" na stanciji Guran, u subotu se održava biciklijada "Jug na 2 kotača", treća iz ciklusa koji treću godinu za redom organizira Klaster TZ-ova južne Istre, dok se u nedjelju otvara i pješačka staza "Srednjovjekovnim putovima".

- Već se u petak u Guranu okupljaju sudionici festivala "Zdravi život" koji su rezervirali trodnevni boravak. Program u subotu počinje u 9 sati radionicom joge, zatim slijede i druge radionice i prezentacije. U 10 sati je kros utrka učenika OŠ Vodnjan, a otvorenje festivala je u 12.30 sati s igrokazom vodnjanskih učenika, rekla je Sandra Božac sa stancije Guran. Tijekom subote i nedjelje odvijat će se cjelodnevni programi poput gostovanja viteške udruge iz Svetvinčenta, jahanja, izložbe oldtimera, prezentacije kako se zdravo živjelo nekad, sajam autohtonih proizvoda i slično. U nedjelju će se voziti i quadovi, a kroz dva dana odražavaju se radionice zdravlja i zdrave prehrane koje vode, navela je Božac, stručnjaci. Svi koji kupe meni po promotivnim cjenama sudjeluju i u nagradnoj igri s vikend -boravkom kao glavnom nagradom.

- Dio prihoda festivala namijenjen je u dobrotvorne svrhe za Osnovnu školu Vodnjan, naglasila je Božac.

Subotnju biciklijadu, koja se oslanja i na 11. akciju "Moj kažun", predstavio je Aurelio Rupillo iz kluba Bike Spirit. Sudionici se u Parku kažuna okupljaju u 16 sati, a startaju u 17 sati.

- Krenut ćemo iz Parka kažuna na cestu za Bale, potom za Sv. Kirin, u Orbaniće i onda u Guran na festival zdravog života. Staza je duga oko 25 kilometara, a pripremili smo i vožnju za djecu, koja će krenuti nešto kasnije, direktno kroz Vodnjan u Guran. Tako se iz Gurana vraćamo svi zajedno, rekao je Rupillo. Nakon vožnje slijedi druženje uz DJ-a.

Lani je sudjelovalo više od 200 biciklista, prijave su besplatne, moguće i preko stranice www.medulinriviera.info ili na samom startu. Kako je već poznato, svaki sudionik četiri od šest biciklijada dobiva majicu i mogućnost sudjelovanja u tomboli s bogatim nagradama. Do sada su se vozile biciklijade u Medulinu i Fažani, a nakon Vodnjana slijedi šišanska, te poslije ljeta u Divšićima i u Puli.

- Djeca na biciklijadi obavezno moraju imati kacige, napomenula je Smoljan Makragić te naglasila da će o sigurnosti biciklista, uz članove Bike Spirita, brinuti i DVD te prometna policija.

Nedjelja je posvećena pješačenju, i to područjem Gurana, koji obiluje arheološkim lokalitetima iz srednjeg vijeka, poput ostataka crkvi sv. Šimuna i sv. Cecilije. O Stazi "Srednjovjekovnim putovima" govorili su Denis Mirković i Antonio Chiavallon iz SRK-a Puls.

- Staza je duga oko sedam kilometara, nije zahtjevna, dobro je označena i atraktivna s obzirom na kulturno-povijesno bogatstvo. Okupljanje je u 9 sati na stanciji Guran, a start u 9.30. Ljubitelje pješačenja očekuje dva, dva i pol sata hoda, rekao je Mirković.

Sudionicima će o značaju pojedinih lokaliteta i povijesti Vodnjanštine govoriti Carla Rotta, novinarka i spisateljica. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter