Jug Istre spreman za nedjeljni Ironman 70.3


Jedna od najpoznatijih svjetskih utrka izdržljivosti, Ironman 70.3, u nedjelju će u Pulu i južnu Istru unijeti pravi sportski duh kada će oko 1.900 natjecatelja iz skoro 60 zemalja startati na 114 kilometara dug i težak izazov. U Istru su već pristigle tisuće trkača i njihove pratnje, za sada pretežito iz Italije, Austrije, Velike Britanije, Slovenije ali i Južne Afrike, Kanade, Rusije te mnogih drugih zemalja. Najmlađem natjecatelju je 18 godina, dok najstariji utrku želi završiti sa 68 godina.

Od Ambrele do cilja u Areni

Ovaj veliki sportski događaj odmah nakon najave privukao je pažnju sportskih entuzijasta diljem svijeta, a posebno obožavatelja ovog sportskog brenda, prije svega zbog ljepote hrvatske obale i rute kojom se utrka odvija, ali i klimatskih uvjeta, pa je pulski Ironman uskoro rasprodan.

Nedjeljni start utrke je u uvali Ambrela na Verudeli, a nakon 1,9 kilometara plivanja, slijedi 90,1 kilometar bicikliranja po južnoj Istri te 22,1 kilometar trčanja središtem Pule s ciljem u Areni. Zbog toga će u nedjelju vrijediti posebna regulacija prometa. Nakon plivanja natjecatelji će s Verudele po pulskoj obilaznici do skretanja za Medulin pa preko Ližnjana i Šišana za Valturu i Loboriku te Marčanu i Manjadvorce, da bi potom vozili preko Šajini do Savičente te preko Krmeda prošli Balama i vraćali se preko Gajane, Vodnjana i Galižane prema Puli.

Trasa će, prilikom prolaska natjecatelja, biti privremeno potpuno zatvorena za promet i to dio pulske obilaznice i Medulinska cesta od 10 do 12 sati, cesta Medulin - Šišan - Valtura od 10 do 12.30 sati, cesta Valtura - Loborika - Manjadvorci od 10.30 do 13.30, Manjadvorci - Šajini skretanje Orihi od 11 do 13.30, skretanje Orihi - Savičenta - Krmed od 11 do 14 sati, Krmed - Bale od 11.30 do 14.30, Bale - Vodnjan - Galižana od 11.30 do 15 sati te Galižana - pulska Riva od 11.30 do 15.30 sati.

Na trasi će postojati mogućnost prelaska ceste na određenim punktovima koji će biti pod nadzorom policije i to samo u slučajevima kada ne prolaze natjecatelji, a sav promet usmjeravat će se obilaznim pravcima Rovinj - Rovinjsko Selo - Sošići - Kanfanar - Savičenta - Vodnjan - Pula te Labin - Barban - Glavani - Vodnjan - Pula.

Zatvorene ceste u središtu Pule

U Puli će zbog trkačkog dijela utrke od 12 do 18 sati biti potpuno za promet zatvorene ulice Riva, Flaciusova, Istarska od Dubrovačke bratovštine do Arene, Flavijevska i Starog statuta, dok će djelomično zatvoreni za promet biti Giardini i desna strana Istarske ulice od Giardina do Dubrovačke bratovštine, a vozilima se neće moći ući u središte grada već samo iz njega izaći i to kroz ulice Dubrovačka bratovština, Carrarina i Zadarska. Tim ulicama vozila će propuštati policija i redari u intervalima između prolaska natjecatelja.

Triatlon od 114 kilometara ili 70,3 milje

Ironman 70.3 triatlon je utrka izazova, najmasovnija ovakvog tipa, na čiji cilj stižu najuporniji, najspremniji i najizdržljiviji. Za takvu utrku potrebni su mjeseci priprema jer samo izuzetno spremna tijela mogu izdržati 1,9 kilometara plivanja, 90,1 kilometar vožnje biciklom i 22,1 kilometar trčanja. Zbroj kilometara koje natjecatelji prijeđu plivajući, vozeći bicikl i trčeći je 114, što je 70,3 milje, po čemu je triatlon i dobio ime.

Posebnost pulske utrke, za razliku od drugih ovakvih utrka u svijetu, bit će, naravno, Arena, gdje je ciljna ravnina utrke. Upravo je stoga pulska utrka već od same najave privukla pažnju sportske javnosti i natjecatelja. Pogotovo jer je Pula završna postaja prije Europskog Ironman TriClub prvenstva, u kojem se najbolji europski triatlon klubovi bore za titulu prvog, povijesnog pobjednika ovog prvenstva. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter