Jubilarno izdanje "brzih i žestokih" u Žminju

Stret Race u Žminju
Stret Race u Žminju

Tradicionalni žminjski "street race", oktanska manifestacija koja okuplja velik broj zaljubljenika u ulično utrkivanje, sljedećeg vikenda doživjet će na državnoj cesti Žminj-Kanfanar svoje jubilarno, deseto izdanje.

- Izuzetno nas veseli što je žminjska ulična utrka dosegla svoj prvi jubilej, manifestacija koja je kroz protekle godine uvelike doprinijela promociji općine te je kao takvu podupiremo koliko god možemo. Kao i uvijek dosad, očekujemo velik broj natjecatelja i posjetitelja te, dakako, atraktivna nadmetanja na stazi, kazao je na konferenciji za novinare zamjenik pročelnika općine Žminj Kristijan Benčić.

Utrke i zabavni programi

Direktorica Turističke zajednice Žminja Lenka Šajina pohvalila je inicijativu i općenito ovaj oblik turističke ponude te istaknula važnost utrke za turističku promociju Žminja, produženje turističke sezone i povećan dolazak stranih gostiju vikendaša. Očekuje se dolazak 50-ak natjecatelja iz svih krajeva Hrvatske te susjedne Italije i Slovenije, koji će se podijeljeni po klasama nadmetati po sustavu eliminacija, vozeći paralelno na 401-metarskoj ravnoj stazi sa startom ispred servisa Volva.

Manifestacija počinje u subotu, 11. listopada, u večernjim satima gdje će biti upriličene utrke pod reflektorima uz popratni zabavni program, nastup Alena Vitasovića, Đole Macola banda i DJ Hokija. Kvalifikacijske vožnje su u nedjelju, 12. listopada, prve eliminacijske utrke počinju oko podneva, a podjela pehara najboljima je u 20 sati. Osim utrke ubrzanja, održat će se SPL-natjecanje (sound pressure level) u jačini audiosustava te "street style", natjecanje u estetskom dotjerivanju automobila. Organizacija ova dva neizostavna tuning natjecanja prepuštena je autoklubu Tuning Istra. Kao atrakcija za publiku najavljeni su oldtimeri i "sexy carwash", na stazu će izaći i motociklisti, kaskaderi te vozači golemih šlepera koji će se međusobno nadmetati. Neće izostati ni tradicionalno natjecanje u paljenju guma, tzv. "burn out".

Popularno oktansko okupljanje

Žminjski "401 street race" jedna je od najvećih manifestacija ove vrste u Hrvatskoj, a sudeći prema tradicionalno dobrom odazivu vozača i publike, spada i među najpopularnija oktanska zbivanja. Prvi put je organizirana 2004. godine na cesti Žminj-Pazin, ispred Fiatovog prodajnog salona, i otad se redovito održava u organizaciji udruge Ulična utrka Žminj.

Ulaznica za subotnji program je besplatna, dok za nedjeljnu manifestaciju košta 40 kuna. Više informacija o prijavama i pravilima dostupno je na službenoj internet stranici www.401streetrace.com. (K. TADIJIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter