Jubilarno deseto izdanje INmusica u lipnju 2015.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Deseto izdanje najvećeg hrvatskog open air festivala INmusica održat će se iduće godine od 22. do 24. lipnja na jarunskom Otoku mladih, a organizatori su započeli s pripremama te je na službenim stranicama festivala već otvorena lista želja gdje posjetitelji mogu upisati svoje favorite koje bi željeli vidjeti.

Od mnogih iznenađenja koja se pripremaju za jubilarno deseto izdanje festivala, organizatori ističu da će festival nulti dan zamijeniti punim programom redovnog festivalskog dana. Nulti dan, koji je do sada bio svojevrsno zagrijavanje za dva redovna dana festivala te je pružao manji opseg glazbenog programa i manje poznata glazbena imena, postat će prvi redovni dan festivala s punim programom gdje će nastupiti prvi od headlinera festivala. Na taj način festival će u svom jubilarnom desetom izdanju prvi put trajati puna tri dana.

Dosad su na festivalu nastupila neka od najvećih imena u glazbenoj industriji - od Morrisseya i Franza Ferdinanda koji su bili glavni izvođači prvog izdanja festivala, do Iggy Popa & The Stoogesa, Nicka Cavea & The Bad Seedsa, Prodigyja, Mobyja, Massive Attacka, Kraftwerka, Jamiroquaija, New Ordera, Arctic Monkeysa i mnogih drugih svjetskih zvijezda. Proteklo izdanje INmusica ponudilo je nastup jednog od najvećih imena suvremene glazbe The Black Keysa, legendarnih Pixiesa, psihodeličnih MGMT-a, iznimno popularnih Britanaca Foalsa i Škota The Fratellisa te mnogih drugih.

Otok mladosti, ističu organizatori, postao je premalen za sve bendove, dodatne sadržaje i brojnu publiku koja dolazi na festival pa je stometarski pontonski most postavljen kako bi kamperi dobili svoj poseban otok i luksuz susjednog Otoka Trešnjevka. Posjetiteljima festivala osigurana je posebna plaža, sportske aktivnosti, izleti, internet i druge blagodati kako bi odmorili između burnih festivalskih dana. Vratio se i Hidden stage i sa sobom donio iznimno atraktivan šator ispod kojeg su nastupili manje poznati, ali kvalitetni izvođači.

Festival je, navode organizatori, posjetilo čak 70.000 ljudi koji su u tri festivalska dana boravili na Otoku mladosti i 4000 kampera, a svi oni su došli iz više od 50 zemalja. Bilo je tu susjeda iz Slovenije, Srbije, BiH, ali i Mađara, Talijana, Austrijanaca, Nijemaca, Francuza, nezaobilaznih Britanaca, pa čak i Amerikanaca ili Australaca.

Bogat program najvećeg hrvatskog festivala vidljiv je kako za gospodarstvo sredine u kojoj se održava, tako i za kulturno turističku ponudu kontinentalne Hrvatske, ističu organizatori. Kroz dolazak festivalskih posjetitelja koji koriste čitav spektar usluga u Zagrebu, INmusic festival ostvaruje prihod za glavni grad države više od 20 milijuna kuna. Ove godine je festival sudjelovao sa čak 15 posto u ukupnom broju noćenja u Zagrebu ostvarenih u lipnju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter