Jubilarni koncert posvećen Davoru Lorkoviću

Big Band Pula u Domu hrvatskih branitelja
Big Band Pula u Domu hrvatskih branitelja

Dvadeseti koncert u 20 godina od osnivanja održao je sinoć Big Band Pula koji od 1996. djeluje u sastavu udruge Puhački orkestar, a ovaj jubilej protekao je u prisjećanju na nedavno preminulog Davora Lorkovića koji je, uz Željka Rikera i Roberta Rosandu, bio jedan od osnivača Big Banda kojeg danas vodi Branko Sterpin. Koliko je veliki trag Lorković ostavio vidjelo se i sinoć pa nije čudo da ga od milja nazivaju "ocem jazza" na ovim prostorima.

Izvedeno je dvadesetak skladbi na kojima je Lorković ostavio svoj potpis bilo kao autor, bilo kao aranžer, a od autorskih skladbi sinoć su se mogle čuti "South west samba", "Glass of water", "Eden's monothony" i "Day off", a počelo je s "Four brothers" Jimmyja Giuffrea s kojom je Lorković započinjao koncerte Big Banda Pula u vrijeme dok je bio njegov voditelj.

Veliki doprinos jazz glazbi

Kako je podsjetila Tijana Vukić koja je brojnu publiku vodila kroz program, tijekom svog umjetničkog vodstva, Lorković je Big Band Pula repertoarski usmjerio k jazz standardima, najviše onima iz razdoblja swinga i latin jazza. Lorković je aranžirao i pisao skladbe za radio, svirao s brojnim poznatim solistima i održao nebrojene nastupe u zemlji i inozemstvu. Kao član Hrvatske glazbene unije 2002. osvojio je nagradu Status, 2011. primio je posebno priznanje HGU-a za sveukupni doprinos jazz glazbi a 2012. mu je dodijeljena Nagrada Grada Pule. Svoje je znanje i ljubav prema glazbi prenio na mlađe generacije.

Big Band Pula sinoć je imao i goste iako bi možda malo pretjerano nazivati gostima dobro znana imena pulske scene, a to su gitarist Boro Lukić, kontrabasist Nenad Mirt i bubnjar Vedran Vojnić te dvije dame koje su oduševile publiku svojim glasovnim sposobnostima a to su Ivona Fabris i Snježana Demarin. Ivona Fabris je već mnogo puta nastupala kao solistica Big Banda kao i u drugim Lorkovićevim sastavima, a upravo joj je on "zapalio iskru u srcu" za swing jazz standarde. Snježana Demarin je profesorica mentorica klavira i korepetitorica zborova u pulskoj Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova, a Lorković ju je još 1991. pozvao da bude dio njegovog vokalnog kvarteta u kojem je i on pjevao.

Uobičajenoj postavi big banda znao je Lorković dodavati i druge instrumente, posebno flaute i klarinete pa su preksinoć nastupili i flautistice Samanta Stell i Nataša Dragun te Lara Quargnal i David Orlović na klarinetima.

Sjajan koncertni završetak

Za kraj je ostavljena legendarna Berlinova "White Christmas", također u Lorkovićevom aranžmanu pa iako snježnog Božića nije bilo, atmosfera je preksinoć bila jako ugodna u velikoj dvorani  Doma hrvatskih branitelja. Ona se počela puniti već pola sata prije službenog početka da bi se još prije nego što je ansambl odsvirao prvu notu tražila stolica više. Publika je tako velikim pljeskom ispratila svaku točku, a nisu joj promaknule niti solaže vrsnih glazbenika i glazbenica, dok su "White Christmas" otpjevale Demarin i Fabris za što je kompletan ansambl počašćen gromoglasnim aplauzom. Šteta zato što nije bilo bisa koji bi publika objeručke prihvatila. Ipak, i ovo je bio sjajan završetak jedne jako lijepe koncertne večeri u organizaciji Puhačkog orkestra grada Pule i SAKUD-a Pula koji se zahvaljuju Pulskim mažoretkinjama. Pokrovitelj je Grad Pula, a program je održan u sklopu manifestacije Prosinac u Puli. (Mladen RADIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter