Jubilarna smotra istarske vinske kraljice

Službeno otvorenje festivala malvazije
Službeno otvorenje festivala malvazije

Bez nekog većeg broja posjetitelja, ali zato dostojanstveno i s bogatim stručno-znanstvenim skupovima obilježeno je jubilarno 30. izdanje Festivala istarske malvazije u Brtonigli kojeg je bila pokrenula tamošnja Zajednica Talijana.

- Istarska malvazija je autohtoni proizvod po kojem su Istra i Istrijani poznati u zemlji i svijetu, te je stoga logično da se upravo na našem području koje je poznato po vrsnim proizvođačima vina održava festival, kazao je na svečanosti otvorenja u Zajednici Talijana u Brtonigli općinski načelnik Doriano Labinjan. Dodao je da Općina Brtonigla zahvaća najveću koncentraciju proizvođača grožđa i vina u Istarskoj županiji odnosno deset posto ukupne količine vina proizvedene u Istri, a da je manifestacija "pohvala za trud, marljiv rad te izuzetnu ljubav prema zemlji, trsu i njegovim plodovima svih naših vinogradara i vinara". Istarski župan Valter Flego naglasio je da je brtoniška smotra bila prva u Istri koja je započela sa sustavnim promoviranjem i izučavanjem kulture ispijanja vina, a da unatoč brojnim vinarskim uspjesima u proteklih 30 godina, vinarima predstoji mnogo izazova u budućnosti. Goste festivala je pozdravio ministar turizma Darko Lorencin, zatim je nastupila klapa Škoj, a prikazan je desetominutni retrospektivni film o 30 odina festivala. Za kraj su proglašeni pobjednici foto-natječaja "U bojama berbe i tradicije" čija je izložba bila izložena u : prvo mjesto pripalo je Tei Štokovac, drugo Ronaldu Jurcanu, a treće Miroslavu Pretuli. Posjetitelji su za 30 kuna mogli kupiti degustacijsku čašu kojom su na štandovima lokalnih vinara u budućem muzeju vina i seljačkog stvaralaštva mogli kušati zlatne kapi iz istarske zemlje, dok su se gurmani mogli osladiti jelima u lokalnim ugostiteljskim objektima koji su nudili četiri slijeda jela i vina. Na stručnom predavanju Mario Staver predstavio je dosadašnje aktivnosti na izolaciji i selekciji autohtonih kvasaca na području Brtonigle.

- Do sada nisu korišteni autohtoni kvasci na ovom području, već su se uglavnom koristili komercijalne kulture. Autohtone je kvasce izdvojio Sandi Orlić sa zagrebačkog Instituta Ruđer Bošković, testiranje koje uključuje analitiku i senzoriku je obavljeno na poljoprivrednom odjelu porečkog veleučilišta i danas mso ovdje prezentirali četiri izdvojena kvasca koja su ove godine dana proizvođačima na području Brtonigle da od njih prave vina, kazao je Staver zaključivši da korištenje autohtonih kvasaca vinu daje osobnost. Someljer Sandi Paris ponudio je usporednu vinsku degustaciju brtoniške malvazije iz četiri vrste zemlje.

- U posljednjih nekoliko godina ovdje se javila ideja prezentacije malvazija s četiri različite zemlje, četiri vrsta tla: crvena, bijela, crna i siva zemlja. Pokazalo se da malvazija s bijele zemlje ima u ovom trenutku izraženije mirise, dok sa crvene zemlje ima trajniji i izraženiji okus, malvazija sa sive zemlje imala je karakterističnu mineralnost, sočnost i svježine, dok je ona s crne zemlje bila najmekša i imala najveći potencijal za odležavanje, kazao je Paris. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter