Jubilarna priznanja za veterane istarskog lovstva

"Crveni brod" (M. ĆURIĆ)
"Crveni brod" (M. ĆURIĆ)

Čak 160 istarskih lovaca dobilo je priznanje i plakete za pedeset i više godina lovačkog staža na prigodnoj svečanosti održanoj u Poreču u Hotelu Diamant u organizaciji Lovačkog saveza Istarske županije. Priznanje za 50 godina lovačkog staža dobio je sto i jedan lovac, za 55 godina njih trideset i šest, za 60 godina dvadeset lovaca, a za 65 godina lovačkog staža tri lovca. Svečanost je započela uz odavanjem počasti svim preminulim lovcima.

Obrazlažući razlog ovog slavljeničkog okupljanja, predsjednik Lovačkog saveza Istarske županije Graciano Prekalj podsjetio je da je 2007. godine prilikom prikupljanja podatka za dobivanje lovačke iskaznice bez koje se ne može u lov, a za to je trebao dokaz o stažu u lovstvu odnosno položenom lovačkom ispitu, trebalo predočiti i vjerodostojni dokument, tako da ove godine u županijskom LS-u ima 160 lovaca s vjerodostojnim dokumentima s kojim se može dokazati 50 i više godina lovačkog staža. Prvi su puta ta priznanja dodijeljena 2007., potom 2012. i treći puta ove godine.

- Vjerojatno je jubilaraca i više, no priznanja i plakete pripremljene su samo za one koji su svoj staž mogli potvrditi diplomom o položenom lovačkom ispitu ili lovnom kartom iz tog doba. Te smo lovce pozvali na prigodnu svečanosti te im uručili plakete i priznanja u znak doprinosa razvoju lovstva u Istri i prenošenju iskustva na mlađe generacije, rekao je Prekalj.

Za najdulji lovački staž sa sačuvanom dokumentacijom plaketu je dobio Tomaso Braicovich iz Tara, rođen 1932. godine, koji je uspio sačuvati svoju lovnu kartu izdanu 07. studenoga 1949. broj 5427/49. Ostali nagrađeni lovci imali su dokumentaciju o položenim lovačkim ispitima i članstvu u lovačkim društvima od 1951. do 1967. godine.

Pozdrave i čestitke slavljenicima su uputili župan Valter Flego i Joško Malnar, dopredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza koji su im zaželjeli još puno uspješnog lova, a plakete i priznanja uručili su Prekalj i Malnar. (G. Č. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter