Jubilarna, dvadeseta Vinistra starta 10. svibnja

Ocjenjivanje vina na novome mjestu i uz nove tehnologije
Ocjenjivanje vina na novome mjestu i uz nove tehnologije

Vinistra, najveća hrvatska izložba vina te maslinovih ulja, rakija i drugih tipičnih istarskih proizvoda, ove će se godine, od 10. do 12. svibnja, po dvadeseti put održati u Poreču, u sportskoj dvorani Žatika.

U sklopu manifestacije održat će se i peto izdanje natjecanja "Svijet malvazija", koje će okupiti sedam ovih sorti iz šest europskih zemalja. Ocjenjivački dio već je počeo i odvija se uz primjenu novih tehnologija, jer je svaki ocjenjivač ocjene unosio putem tablet računala, što je ubrzalo zbrajanje bodova. Ocjenjivači su djelovali u dvorani hotela Laguna Parentium, gdje je održana i konferencija za novinare predsjednika udruge Vinistra Ivice Matoševića, predsjednika ocjenjivačkog suda Marija Stavera i porečkog gradonačelnika Edija Štifanića.

- Dvadeset godina Vinistre, to je veliki jubilej, ali moramo svi priznati da ova vremena nisu laka i veliki su napori učinjeni da održimo standard. S manje novca napravili smo program koji će zadovoljiti sve kriterije, rekao je Matošević.

Posjetiteljima će svoje proizvode prezentirati 110 izlagača. Izložba vina odvijat će se na parketu dvorane, dok su prva i druga etaža rezervirane za gastrosadržaje i vinarsku opremu te kuharske gastroshowove. I ove će godine biti edukativnih predavanja te gourmet događanja u kojima će se jela svjetskih majstora kuhanja sljubljivati s istarskim vinima. Na Vinistri će se promovirati i nove čaše za istarsku malvaziju, koje će osobno predstaviti Georg Riedel, vlasnik svjetski poznate tvrtke za proizvodnju čaša. Ta je tvrtka napravila posebnu čašu koja će biti uvrštena u njihov svjetski katalog kao čaša za istarsku malvaziju.

Matošević je najavio i nastup udruženja sommeliera Trsta, kao mjesta koje je bilo povijesno tržište istarskih vina. Ceremonija otvorenja održat će se u četvrtak, 9. svibnja u 19 sati u Istarskoj sabornici, uz svečanu sjednicu skupštine udruge Vinistre.

Danas je međunarodna komisija za senzorno ocjenjivanje vina, sastavljena od stranih i domaćih enologa te sommeliera i specijaliziranih novinara, ocijenila 189 uzoraka malvazije iz Istre, Italije, Slovenije, Španjolske, Grčke i Portugala, pristiglih na Svijet malvazija. Zajedno s 250 uzoraka ostalih vina, tako se ukupan broj pristiglih uzoraka popeo je na 439 njih, što je 12 više nego lani. Ocjenjivanje malvazija odvija se pod visokim pokroviteljstvom i uz nazočnost predstavnika OIV-a međunarodne organizacije za lozu i vino.

Štifanić je najavio da će ovogodišnju Vinistru uključiti i nekoliko ugostiteljskih objekata u Poreču, koji će za vrijeme manifestacije u svojim objektima nuditi vina po posebnim cijenama, kao i posebne menije za sljubljivanje.

Također, novost je da će se prvog dana sajma, 10. svibnja, nakon zatvaranja izložbe program nastaviti na gradskoj rivi gdje će nastupiti Gustafi i još nekoliko domaćih izvođača.

Ulaznica stoji 80 kuna, a iznajmljivanje čaše 50 kuna. Novost je uvođenje kompjutorske evidencije posjetitelja, kako je rekao Matošević, ne bi li uveli bazu podataka i prilagođavali sadržaje izložbe posjetiteljima. (V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter