Jubilarna Bumbarska fešta kao veliki "grand finale"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Počeo je veliki tjedan za Vodnjan, tjedan u kojem se slavi Dan grada na dan zaštitnika svetog Lovru i 50. Bumbarska fešta. Sutra je na rasporedu radna sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se glasati o gradskim laureatima, za preksutra je zakazano predstavljanje monografije Vodnjana, u četvrtak se obilježava Dan Grada s podjelom priznanja zaslužnima, u petak je modna revija, a u subotu "grand finale" - jubilarna Bumbarska fešta sa Željkom Joksimovićem kao zvijezdom večeri.

Bogat tjedni program predstavili su danas novinarima organizatori u gradskoj palači.

Knjiga o Vodnjanu nakon 80 godina

- Nakon nekoliko godina rada gotova je monografija "Vodnjan - grad priča", vrijedno djelo na kojem su radili stručnjaci. To je zaista reprezentativna knjiga s kojom će se Vodnjan moći dičiti, rekao je gradonačelnik Klaudio Vitasović. Promocija će se održati preksutra navečer, u 21 sat, u Ulici Forno Grande.

- Na monografiji, čiju su izradu pokrenuli Grad Vodnjan i Pučko otvoreno učilište Vodnjana, a izlazi 80 godina nakon objave knjige o Vodnjanu Domenica Rismonda, radilo je 30-ak autora, stručnjaci sa svog područja, koji donose cjelovitu sliku grada, povijest, poznate ličnosti, umjetničke i kulturne vrijednosti, tradiciju, prirodna obilježja i slično, rekao je Sandro Manzin, ravnatelj POU-a.

U četvrtak se slavi Dan grada, već u 10 sati bit će otkrivena spomen ploča Domenicu i Mariji Malusa u Trgovačkoj ulici, a pola sata kasnije počinje misa u crkvi sv. Blaža. Svečana sjednica Gradskog vijeća u zgradi Zajednice Talijana počinje u 18 sati.

- U 19 sati počinju treće Vodnjanske štorije koje organiziramo u suradnji s Istra Inspirit. Ove godine će tema biti cjelokupna povijest Vodnjanštine pa će gradski park postati povijesni park, s Histrima, Rimljanima, Mlečanima i ostalima. Drugi dio programa odvija se na Placi gdje će se predstaviti sve folklorne skupine i gdje će biti organizirana gastronomska ponuda, rekla je gradska pročelnica Nensi Giachin Marsetič. Izvlačenje srećki lutrije očekuje se iza 22 sata.

Izložba konja i trka na tovarima

U petak će u Ulici Forno Grande, u kojoj od srijede do subote nakon 18 sati djeluje vinski kutak "diVino", održati i modna revija na kojoj izlažu hrvatski dizajneri. Revija počinje u 21 sat. Na Bumbarskoj fešti u subotu od 21 sat na Placi će nastupati Željko Joksimović i Night Express, na Župnom trgu Duo Nevera, kod gradske tržnice Trio Magnolia, u Forno Grande Martina Majerle, a u parku DJ Hoky. No, program počinje već od 9 sati nogometnim utakmicama mlađih kategorija, boćarskim i pljočkarskim turnirom, dok je večernjim turnirom nogometnih veterana u 18 sati. U 9.30 otvara se dječji kutak u parku, a u podne starta 11. izložba konja hrvatskih hladnokrvnjaka na sajmištu. Mažoretkinje nastupaju od 18 sati.

- Trka na tovarima počinje u 19 sati. Prvo će se tovari moći pogledati na Placi, a onda kreće trka od početka Trgovačke ulice do Place. Osigurali smo 40 tovara, a prigodno imamo još 10 u rezervi, te su prijave za jahače otvorene. Raduje nas što se posljednjih godina sve se više stranaca interesira za jahanje, rekla je Morena Smoljan Makragić, direktorica Turističke zajednice Vodnjan. Za tradicionalnu paradu alegorijskih, koja kreće u 20 sati, trenutno je 10 prijavljenih ekipa, ali su prijave otvorene do petka. Srećku velike tombole za 50. Bumbarsku feštu, s automobilom Volkswagen Up! kao glavnom nagradom, može se kupiti i na fešti, a izvlačenje slijedi nakon ponoći. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter