Jubilarci još čekaju svoj lovački dom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Značajan jubilej, 70. godina djelovanja Lovačkog društva "Mirna" iz Buzeta obilježeno je u stoljetnom zdanju Narodnog doma. "Ponosni smo na ovu veliku obljetnicu, ali i na naše djedove i očeve koji su zajedno s nama radili na opstanku i razvoju lovačkog društva", poručio je predsjednik LD-a "Mirna" Branko Golojka. Svečanosti je prethodio mimohod na Fontani, a lovce u svečanim odorama i s lovačkim zastavama predvodili su lovački rogisti.

Prvi pisani trag

- Prvi pisani trag o postojanju LD-a potječe iz 1946. pa se to smatra godinom osnutka. Dvadesetak lovaca s Buzeštine formiralo je društvo koje je tada raspolagalo lovištem na oko 90 četvornih kilometara, a lov se odvijao neorganizirano. Lovilo se starim oružjem naslijeđenim iz prošlih vremena. Streljivo je bilo isključivo kućne radinosti, a za odstrel krupne divljači koristila se krupna sačma, tzv. balotoni. Krajem 50-ih godina počinje faza boljeg organiziranja lovačkog društva, lovački ispiti postaju obavezni, istaknuo je Golojka te naglasio da je u ovih 70 godina kroz lovačko društvo prošlo više od 500 pripravnika i lovaca.

Danas Društvo gospodari zajedničkim otvorenim lovištem površine 11.146 hektara, lovne površine 10.941 hektara. Glavne vrste divljači su jelen i srna, divlja svinja, zec, fazan, šljuka. U prehranu divljači i objekte ulaže se 60.000 kuna godišnje, što je 20 posto proračuna. Društvo ima šest sekcija te broji 143 člana, među kojima je i počasni član predsjednik LD-a "Tetrijeb" iz Čabra Antun Arh, a ponosni su i na svoju jedinu lovkinju Ines Jerman.

- Lovački dom je segment koji nam nedostaje da zaokružimo cijelu priču o lovstvu. Napravljen je idejni projekt i prilaz budućem domu, a nadamo se brzom donošenju Prostornog plana, nakon čega svi zajedno krećemo u izgradnju. Svaki naš član pridonijet će izgradnji doma prema svojoj stručnosti i mogućnostima, istaknuo je Golojka u nazočnosti brojnih uzvanika među kojima su bili i predstavnici brojnih lovačkih asocijacija iz susjedne Slovenije.

Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić, župan Valter Flego, predsjednik Lovačkog saveza Istarske županije Graciano Prekalj, kao i dopredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza i predsjednik Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije Josip Malnar najavili su podršku realizaciji ovog projekta pa bi rođendanska želja 70-godišnjeg društva koje stremi izgradnji Lovačkog doma mogla ubrzo postati stvarnost.

Šteta od divljači

- Problem koji je prisutan u svim lovištima u zemlji je šteta od divljači i šteta na divljači, no vjerojatno će se na intervenciju svih lovačkih saveza, poduzeti sve da se taj problem riješi na najbolji mogući način, da ne opterećuje lovačka društva, istaknuo je Malnar. U svečanom programu nastupila je Vokalna skupina Vetta iz Vrha i harmonikaš Mateo Golojka.

Odlikovanja i plakete

Lovačko odlikovanje II. reda Hrvatskog lovačkog saveza dobili su Mario Mandalenić, Josip Janeš i Branko Golojka, a lovačko odlikovanje III. reda HLS-a Josip Nakić, Josip Katarinčić, Anton Vivoda, Silvano Grižančić, Miho Milković, Zlatko Jakac, Emil Jakac, Vinko Krbavčić, Predrag Demirović, Emil Flego, Damir Vivoda, Damir Sirotić, Branko Flego, Josip Golojka, Valdi Jerman, Juraj Jerman, Ljubo Šćulac, Bruno Tušćan, posmrtno Gracijan Cunjac, Sandi Rušnjak, Dinko Grah, Radovan Krota, Oreste Kajin, Denis Kontić, Pino Štefanini, Ivan Majcan, Alen Gržinić, Marino Šćulac, Vedran Gržinić, Ivan Matković, Davor Jurada i Alen Dušić. Podijeljene su plakete Lovačkog saveza Istarske županije, potom priznanja LD-a "Mirna" za izniman doprinos u njegovom radu te promociji lovstva, kao i priznanja za dugogodišnju suradnju. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter