JU Kamenjak: Medica podnio ostavku i proziva Ivešu

Damir Demarin, Goran Buić i Matija Medica
Damir Demarin, Goran Buić i Matija Medica

Niz nepravilnosti u Javnoj ustanovi Kamenjak, koje su kulminirale 4. kolovoza krađom dnevnog utrška u iznosu od 57 tisuća kuna iz naplatne kućice na rtu Kamenjak, razlog su zbog kojih je Matija Medica s Nezavisne liste Gorana Buića podnio ostavku na članstvo u Upravnom vijeću ustanove.

Tim je povodom ta Nezavisna lista, predvođena načelnikom Goranom Buićem i njegovim zamjenikom Damirom Demarinom, organizirala konferenciju za novinare.

- Do nestanka 57 tisuća kuna iz naplatne kućice došlo je zbog krajnjeg nemara djelatnika koji određeni iznos nisu položili u trezor, ali i zbog loše poslovne organizacije koju unutar Javne ustanove Kamenjak provodi ravnatelj Neven Iveša. Lani je općinsko računovodstvo ukazivalo na to na da se dnevni promet od ulaznica na Kamenjak ne polaže svakodnevno, što je dužnost JU-a Kamenjak. Novac su držali u ustanovi nekoliko dana te su polagali iznose veće od 50 tisuća kuna koji nisu bili osigurani, rekao je Medica.

Ne slaže se, dodao je, s odlukom ravnatelja o kažnjavanju odgovornih djelatnika s 25-postotnim smanjenjem plaće na šest mjeseci, donesenoj prema Pravilniku o disciplinsko-materijalnoj odgovornosti JU Kamenjak.

- Pitam se zašto će samo djelatnici biti kažnjeni, gdje je tu odgovornost ravnatelja, koji prebacuje odgovornost na djelatnike i kazna za njegove propuste. Činjenica je da ni osiguravajuće društvo neće pokriti štetu jer je novac bio na neosiguranom mjestu, a nažalost, zbog nemara ravnatelja, šteta je prijavljena nakon određenog roka propisanog za prijavu, rekao je Medica.

Spomenuti sporni pravilnik, dodao je, pisali su Iveša i Miroslav Mišković koji je bio zaposlen na određeno vrijeme u JU Kamenjak.

Automatizirana naplata ulaska na Kamenjak spriječila bi ovakve i slične krađe, naveo je Buić. Na rampi JU Kamenjak se tada, dodao je, ne bi raspolagalo gotovinom a ubrzao bi se i ulazak na područje Kamenjaka.

S njim se složio i Demarin koji je istaknuo da se nestankom novca trebaju baviti nadležne institucije dok je dužnost Općine sankcionirati neodgovorno ponašanje koje je dovelo do preduvjeta za ovu krađu.

Situacija na Kamenjaku je vrlo ozbiljna, a Upravno vijeće i sam ravnatelj ponijeli su se neozbiljno u
periodu upravljanja Javnom ustanovom, zaključuje Demarin. (P. LUKEŽ)

Iveša: Kaznio sam i sam sebe
Osim djelatnika, ravnatelj JU Kamenjak Neven Iveša je za nestanak novca iz naplatne kućice, prema njegovim riječima, kaznio i sam sebe smanjivši si plaću za 25 posto tijekom šest mjeseci. Učinio je to, dodaje, jer smatra da svi trebaju snositi jednaku odgovornost.
Buićeve navode o uvođenju automatske naplate na Kamenjaku te prometnoj opterećenosti Premanture i Kamenjaka Iveša je nazvao paušalnim ocjenama.


Podijeli: Facebook Twiter