Jožin Burgundac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Pinot crni
Godina berbe: 2009
Proizvodac: Vina Galic
Lokacija: Velika/Slavonija
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: pacja prsa
Ocjena: 9/10
Cijena(mpc): 110 kuna (Cicibela Rovinj)

Dosta naših ljudi koji su posjetili Burgundiju rekli su mi da joj naša Vallis aurea (Požeška kotlina) slici. Negdje 1999. na terasi Valsabbiona tadašnji alfa i omega požeškog kraja Vlado Zec objašnjavao mi je da bi od tamošnjeg NK Kamen Ingrada volio stvoriti jaki nogometni kolektiv po uzoru na sjajan klub Auxere iz Burgundije, te smo zajedno našli poveznicu kroz vina i najpopularniju igru na svijetu.

Nažalost, NK Kamen Ingrad sada je u jednoj od nižih liga, Zec je nestao sa scene, no vina iz zlatne doline još su uvijek jako dobra. Vinogradi sadeni na obroncima Papuka, Krndije, Dilj gore i Požeške gore zajedno tvore jedan od prestižnijih vinogradarskih krajeva u ovome dijelu Europe. Na tim prekrasnim položajima svoje vinograde ima i vinarija Galic. A vinarija Galic je novi igrac koji polako, ali sigurno pronalazi svoje mjesto na vinskoj karti u Hrvata.

Vlasnik Josip Joža Galic je osebujan lik naše vinske scene, vrlo je ugodan sugovornik koji strašno voli vino i spreman je sebe dati u vinsku pricu. Uskoro bi trebala poceti gradnja suvremenog vinskog podruma na položaju Radovanci, koji se nalazi na 300 metara nadmorske visine, te bi s tim podrumom vinarija Galic zaokružila prvi ciklus razvoja.

Vinarija proizvodi graševinu u dvije varijante, chardonnay, sauvignon bijeli i cuvee crno te rose. Danas cu se posvetiti Galicevom crnom pinotu iz berbe 2009. Nakon berbe i desetodnevne maceracije vino je odležalo u drvu 12 mjeseci, te potom još cetiri u boci pred izlazak na tržište.

Ovo vino ima lijepu rubinsko crvenu boju koja stremi da bude tipicna pinotska, mada je ipak malo tamnija od uobicajene. Vino je bistro, djelomicno gusto prema gustome. Na mirisu je intenzivnost izražena, kakvoca mirisa je fina, a dominiraju mi note trešnje i višnje te mi potom dolazi nota dima kubanske cigare, cedrovi, a na drugo mirisanje nota ukuhanog džema od borovnica te prema kraju nota cokolatina punjenih likerom.

Dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomicno toplo, mekano, pitko, s druge strane svježe, djelomicno tanicno i ukusno, cak i blago slano. Ima puno tijelo, uravnoteženo je, ugladeno, s lijepom intenzivnosti okusa i ugodnom trajnosti te finim završetkom. U izvrsnoj je kondiciji, harmonicno, te spremno za trošenje sada, ali ako ga pricekamo još ti-cetiri godine, necemo pogriješiti.


Podijeli: Facebook Twiter