Jozefinina haljina prodana za 125.000 eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Haljina od satena bež boje koja je pripadala francuskoj carici Jozefini prodana je na dražbi u Fontainebleau blizu Pariza za 125 tisuca eura, što je svjetski rekord dosad postignut za takvu vrstu odjece, objavili su iz pariške aukcijske kuce Osenat.

Na istoj dražbi ponudeno je još 400 odjevnih i ostalih predmeta, medu kojima i skromna spavacica Napoleona I. koju je nosio tijekom egzila na Sv. Heleni.

Jozefinina haljina krojena je u tipicnom empire stilu, a izradena je u krojackoj radionici Augustina Picota, službenoga Napoleonovog i Jozefininog krojaca.

Pariška krojacnica Picot utemeljena je 1775., a kasnije je postala i trgovina. Nedavno je zatvorena. U njoj je šivana i odjeca za carsku krunidbu te su njezine krojacice obrubile sve zastave Napoleonove vojske.

"Carica Jozefina donijela je haljinu jednom prilikom kod Picota na prepravku, zatraživši od zaposlenika proširenje gornjeg dijela, koji joj je bio preuzak, no nije nikad došla po nju", rekao je za France presse voditelj i vlasnik aukcijske kuce Jean-Pierre Osenat.

Haljina je ostala u vlasništvu kuce Picot-Brocard, a samo je jedanput bila na posudbi na izložbi u njujorškom Metu.


Podijeli: Facebook Twiter