Jovanovicu skinut imunitet, SDP: Mali ustavni udar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HDZ je ipak uspio skupiti kvorum. U sabornicu je u podne došlo 77 zastupnika koji su odmah poceli s glasovanjem, a prvi na redu bio je Zakon o ništetnosti pravnih akata iz Srbije. Skinut je i zastupnicki imunitet SDP-ovom zastupniku Željku Jovanovicu.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebic pozvao je jutros sve zastupnike da se vrate u sabornicu kako bi zajedno mogli završiti 6. zasjedanje »kako to dolikuje« i najavio glasovanje u 12 sati. Pozvao je, medutim, zastupnike da to zaborave i da se izdignu iznad sitnih kalkulacija. "Ocekujem da ce javnost dobro prosuditi tko trpa na svoja leda probleme i rješava ih, pa cak i kad su nepopularni", a tko bježi, dodao je. Izrazio je želju da, ovih nekoliko dana do raspuštanja Sabora, zastupnici iskoriste radno.

Milanovic: Mali ustavni udar

- Ovo je mini ustavni udar. Nikada u 20-godišnjoj povijesti Ustava i hrvatske države to se nije dogodilo, prokomentirao je predsjednik SDP-a Zoran Milanovic odluku Sabora o skidanju imuniteta saborskom zastupniku Željku Jovanovicu, dodajuci kako je na ovaj nacin "srušen Sabor" te da se nada da ce uspjeti dokazati da je takva odluka protuustavna.

Željko Jovanovic je rekao da je ovom odlukom HDZ skinuo masku i pokazao da je "vrh te stranke, na celu s Jadrankom Kosor, politicko-kriminalna organizacija kojoj ce presuditi gradani na izborima na nacin da ih skinu s vlasti".

HDZ je, zahvaljujuci koalicijskim partnerima iz HSS-a, nezavisnim zastupnicima ?urdi Adlešic, Ivanu Cehoku i Zlatku Horvatu, te cetvero zastupnika iz Kluba nacionalnih manjina, uspio skupiti kvorum za glasovanje i na dnevni red uvrstiti glasovanje o skidanju imuniteta saborskom zastupniku SDP-a Željku Jovanovicu.

Unatoc stavu Mandatno-imunitetnog povjerenstva da se imunitet, u skladu s dosadašnjom praksom, ne skida, 67 zastupnika diglo je ruku za skidanje imuniteta te je Jovanovic postao priv zastupnik kojemu je imunitet skinut zbog privatne tužbe za klevetu.

Tankovic: Nisam znao da glasam protiv Jovanovica

Kljucni, 77. covjek za kvorum bio je bošnjacki zastupnik Tankovic koji je ranije tvrdio da nece sudjelovati u kvorumu, ali se ipak predomislio, i to nakon razgovora s potpredsjednikom Vlade Darkom Milinovicem.

- Bilo je nekih tehnickih problema u komunikaciji, ništa posebno, ali smo to otklonili. Idemo dalje, rekao nam je Milinovic koji je tako riješio parlamentarnu krizu prouzrocenu oporbenim bojkotom.

Tankovic nam je pojasnio kakvi su se to problemi bili isprijecili izmedu njega i HDZ-a, pa je i on pomišljao pridružiti se bojkotu.

- Nije bilo nikakve trgovine. Tri ministra nisu željela primiti ljude koji su me molili da im nešto pomognem. S Milinovicem sam to dogovorio. Osim toga, predsjednik HDZ-ovog Kluba Andrija Hebrang stalna je prepreka izmedu te stranke i mene.

Ne znam zašto. Eto, nije me htio predložiti niti u upravno vijece Državnog zavoda za statistiku, premda sam profesor upravo statistike. Napetosti izmedu HDZ-a i mene Milinovic i ja smo sanirali, zadovoljan je bio Tankovic.
Upitan za skidanje imuniteta Jovanovicu, Tankovic je rekao:

- Mislim da sam vis a vis skidanja imuniteta pogriješio. Mislim da sam u tom trenutku trebao napustiti sjednicu Sabora. Žao mi je, rekao je Tankovic. Upitan zašto nije izašao kada je vidio što se dogada, Tankovic je rekao:

"Nisam bio svjestan da se tom odlukom cijela stvar mijenja. Ja sam mislio da smo glasali o izvještaju povjerenstva i u tom trenutku nisam bio svjestan cinjenice da se sad kompletna situacija mijenja. Žao mi je. Pogriješio sam", rekao je. (D. CIGLENECKI/NL, Hina)


Radin: Pogrešna i štetna odluka


- Ne ulazeci u predmet rasprave, želim reci da smatram kako zastupnik treba biti zašticen za izgovorene rijeci. Zastupnik mora imati imunitet i govoriti slobodno. Stoga naglašavam da je ova odluka pogrešna i štetna, jer cini presedan...Ovo što se dogodilo u Saboru je sramota, rekao je Furio Radin, zastupnik talijanske nacionalne manjine.

Radin se ne vraca u Hrvatski sabor. Iako je formalno u vladajucoj koaliciji, dr. Radin nije sudjelovao u glasanju o nekoliko zakona, te o produžavanju rada parlamenta do petka, a, kako kaže, više niti ne namjerava navratiti do sabornice. Time se, prakticki, prikljucio zastupnicima Kukuriku koalicije u bojkotu rada Sabora, zajedno sa zastupnicima SDSS-a. No, Radin za svoj postupak ima posebne razloge, specificnu poziciju nacionalnih manjina nakon što je Ustavni sud poništio zakonske odredbe o dvostrukom pravu glasa za male manjine. (D. G.)

Pusic: Udar na parlamentarizam


Odluke koje su danas donesene u Hrvatskom saboru ozbiljan su udar na parlamentarizam i uvod su u nacionalnu krizu, ocijenila je predsjednica saborskog Kluba zastupnika HNS-a i HSU-a Vesna Pusic. Institucija imuniteta temelj je funkcioniranja svakog parlamenta i postoji upravo zato da bi štitila slobodu izgovorene rijeci zastupnika. Odlukom koju je HDZ donio omogucava se da od danas svaka parlamentarna vecina može terorizirati instituciju parlamenta i parlamentarizma, smatra Pusic u povodu skidanja imuniteta zastupniku SDP-a Željku Jovanovicu.

Takoder, donošenje Zakona o ništetnosti pravnih akata sve gradane Republike Hrvatske za koje postoji i najmanja mogucnost da je dignuta optužnica trajno se zarobljava u granice Republike Hrvatske jer se problem ne rješava, a zakon vrijedi samo na podrucju Hrvatske. Kako bi se izbjegla ozbiljna nacionalna kriza, zakon treba hitno poništiti, istice u izjavi Vesna Pusic. (Hina)


Josipovic: Zakon o ništetnosti štetan


Predsjednik Ivo Josipovic iznimno štetnim ocijenio je prihvaceni Zakon o ništetnosti odredenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Srbije najavivši da ce Ustavnom sudu uputiti zahtjev da se ispita njegova ustavnost.

"Zakon je iznimno štetan jer uskracuje hrvatskim braniteljima pravo na efikasnu obranu kroz pravnu pomoc tijela Republike Hrvatske", rekao je predsjednik. (H)


Podijeli: Facebook Twiter