Jovanovic: Zdravstveni odgoj u školama od iduce godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Imamo snage za suzbijanje nezaraznih bolesti u Hrvatskoj i to na temelju zdravstvenog odgoja u školama, kazao je rekao je danas u Rijeci na tribini o zdravstvenom odgoju ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanovic.

Ove godine ce možda biti uveden neki modularni oblik nastave, a zdravstveni odgoj kao kompletan nastavni predmet nije moguc prije sljedece nastavne godine, kazao je Jovanovic.

Cilj je zdravstvenog odgoja omoguciti da se od osnovne škole, primjerice od sedmog razreda, ako bi to bio izborni predmet, usvajaju zdrave životne navike, tj. prevencija debljine, bolesti srca i krvožilnog sustava, bolesti ovisnosti, zaštita mentalnog i reproduktivnog zdravlja i prevencija nasilja, rekao je ministar dodavši da je rijec o necemu što je puno šire od spolnog odgoja, koji neki, kazao je, žele izjednaciti sa zdravstvenom odgojem.

Dodao je da je seksualni odgoj samo jedna nastavna cjelina u okviru zdravstvenog odgoja.

Na upit o cemu ce ovisiti hoce li zdravstveni odgoj biti obavezni ili izborni predmet, Jovanovic je odgovorio da ce to ovisiti o prijedlogu Povjerenstva koje ce savjetovati ministarstvo kako najjednostavnije taj predmet uvesti u škole, što ovisi i o satnici, o predavacima, o troškovima.

Uvodenje zdravstvenog odgoja u osnovne škole je prevencija, koja donosi uštede u zdravstvenim fondovima i uštede u lijecenju posljedica, rekao je ministar te naglasio da o tome što je zdravstveni odgoj ne mogu odlucivati udruge u kojima nema ni jednog lijecnika, odnosno da je to pedagoška disciplina koja se bavi unaprjedenjem zdravstvene kulture naroda, da pomaže medicini i da u toj temi nema pitanja svjetonazora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter