Jovanović: Većini prosvjetara veće plaće

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je danas uredbom korigirala nazive radnih mjesta i koeficijente složenosti poslova u javnim službama čime, po riječima ministra obrazovanja, znanosti i sporta Željka Jovanovića, uvodi nov način vrednovanja rada u osnovnim i srednjim školama, te većini prosvjetara povećava plaće.

Jovanović je na sjednici Vlade podsjetio da su Zakonom o uskrati prava za uvećanje plaća po osnovi radnog staža cijelom javnom sektoru ukinuti dodaci od 4, 8 i 10 posto, koji predstavljaju dvostruko vrednovanje radnog staža jer zaposlenici već ostvaruju pravo na uvećanje plaće temeljem radnog staža od 0,5 posto godišnje. To ide u korist onima s dužim stažem, a Vlada smatra da temeljni kriterij treba biti stručnost i kvaliteta rada, kaže Jovanović.

Najavio je povećanje koeficijenta svim zaposlenim u osnovnim i srednjim školama koji rade u neposrednoj nastavi za 3,5 posto, onima koji su napredovali u službi u zvanje mentora šest posto, te onima koji su promovirani u savjetnike za osam posto. To, kaže Jovanović, znači da će plaća učitelja početnika, koja je sada 5.546 kuna, porasti za 150 kuna i iznosit će 5.695 kuna.

Za učitelja s 10 godina staža, koji sada ima plaću od 5.736 kuna, to znači povećanje za 158 kuna, ali onaj s istim stažom koji je napredovao u mentora imat će plaću veću za 294 kune. Također, kaže Jovanović, to znači da će učitelj koji je 10 godina u sustavu i nije radio na sebi, imati 750 kuna manju plaću od mentora.

Razlika između savjetnika i "nemarnog" učitelja bit će još veća, prema Jovanovićevom izračunu, 1.210 kuna. Jovanović smatra kako se na taj način pokazuje da Vlada vrednuje stručnost i kvalitetu i potiče učitelje na usavršavanje. Ministar tvrdi da današnje izmjene omogućuju povećanje plaća za 62 posto učitelja i nastavnika, i to između 100 i 400 kuna, plaće ostaju nepromijenjene za 23 posto njih, dok će 15 posto imati nešto nižu plaću.

Radi se o onima koji su najduže u sustavu, a nisu se potrudili da dođu do statusa mentora ili savjetnika, kaže Jovanović. Premijer Zoran Milanović dometnuo je kako se radi više o gesti nego velikoj financijskoj koristi, ali trenutno se više ne može. Smatra da će vrednovanje o kojem je govorio Jovanović uspjeti samo uz transparentan i uređen sustav. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter