Jovanović: Učenici neće biti oštećeni novim normama


- Novim Pravilnikom o normama u osnovnim školama koji će biti objavljen sutra u Narodnim novinama učenici niti na koji način neće biti oštećeni - redovna i izborna nastava i izvannastavne aktivnosti odvijat će se na isti način kao i do sada, poručio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović na današnjem otvorenju stručnog skupa ravnatelja osnovnih škola iz cijele Hrvatske koji se do srijede odvija u porečkom hotelu Valamar Diamant.

Na skupu na kojem je bilo govora o tome u kojoj mjeri kvalitetno upravljanje školom utječe na kvalitetu obrazovanja, ministar je poručio da ključno mjesto imaju ravnatelji i oni su presudni i u kreiranju rasporeda učitelja i stručnih suradnika.

- Bit će jako važno da pravilnik o tjednom rasporedu učitelja i stručnih suradnika u školama što prije zaživi na najkvalitetniji mogući način. Proteklih godina pokazalo se da norma učitelja i suradnika ne odražava realno stanje u školama. Pokazalo se da se od 2008. godine broj djece u osnovnim školama smanjio za 36 tisuća, do 2017. godine broj učenika od petog do osmog razreda osnovne škole smanjit će se za 7.800 učenika. Sve to vrijeme broj učitelja i stručnih suradnika u školama je rastao, znači nešto nije bilo u redu, kazao je Jovanović.

Stoga su, dodao je, krenuli u izradu novog Pravilnika o normama u osnovnim školama da bi osigurali jasno evidentirano i specificirano radno vrijeme svih koji rade u nastavi u školama.

- Pravilnik je bio na javnoj raspravi i više puta sam ponovio da su svi prosvjedi potpuno nepotrebni jer u vrijeme javne rasprave svatko može dati svoje mišljenje na koji način pravilnik može biti bolji. Održano je nekoliko radnih sastanaka povjerenstva koje je izradilo pravilnik i u kojem su bili i predstavnici sindikata. Pravilnik će danas biti u potpunosti završen i ja kao ministar ću ga donijeti i objaviti u Narodnim novinama, rekao je Jovanović. (V. HABEREITER, snimio M. MIJOŠEK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter