Jovanović: U siječnju isplata naknada za prijevoz

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović poručio je danas da će naknade za prijevoz učiteljima i nastavnicima za ovaj i idući mjesec biti isplaćene u prvom tjednu siječnja, pa im egzistencija ni na koji način neće biti ugrožena.

Objasnio je kako je razlog kašnjenja naknada njegovo stajalište da je prioritet bio isplatiti međumjesni prijevoz učenika i darove za djecu nastavnika.

U izjavi novinarima uoči današnje sjednice Vlade Jovanović je rekao da razumije rezigniranost učitelja i nastavnika zbog kašnjenja naknada za prijevoz, kao i prigovore sindikata i oporbe.

Ako kažem da im se ispričavam što će dva tjedna kasniti naknada za prijevoz, oni će reći da im to ništa ne znači, ali ja ih razumijem, no jedino se pravo ima ljutiti ministar financija Slavko Linić, rekao je.

"Ministar financija je u pravu kad je rekao da sam trebao biti odrješitiji u pregovorima sa sindikatima i raskinuti granske kolektivne ugovore, no to nisam učinio. Nisam učinio preko noći, preko koljena. Pregovarao sam sa sindikatima svo ovo vrijeme, želeći naći rješenja da plaće, naknade za prijevoz ne budu umanjene u ovoj godini. I u tome sam uspio", rekao je Jovanović.

Naglasio je da naknade nisu smanjene već su sedam milijuna veće u odnosu na prošlu godinu. Da sam raskinuo ugovore, ne bi nedostajalo 23 milijuna kuna, no naknade bi bile manje, a one prosječno iznose 300 kuna, naveo je.

U prosincu je, dodao je, Ministarstvo na svim stavkama imalo uštedu u iznosu od 140 milijuna kuna i zahvaljujući tome isplaćene su plaće za prosinac.

A trebalo mi je 23 miljuna kuna za naknade za prijevoz, 23 milijuna kuna za darove za djecu, te 23 milijuna kuna za prijevoz učitelja osnovnih škola, dodao je i naglasio da su svi učitelji srednjih škola dobili naknadu za prijevoz. A to, upozorio je, nitko nije spomenuo.

Ministar naglašava kako je odlučio isplatiti međumjesni prijevoz učenika, jer je to smatrao prioritetom, kao i darove za djecu.

"Zašto sam odlučio da ćemo isplatiti 23 milijuna kuna za darove za djecu - zato što je prosinac mjesec u kojem govorimo da se radi o danu dječje radosti i zato što će zahvaljujući tom iznosu od 23 milijuna kuna dio učitelja dobiti i više nego što bi dobio kroz naknadu za prijevoz", ustvrdio je.

Nastavnici i učitelji će bez novca za prijevoz biti samo četiri dana jer nastupaju praznici, a naknade će biti isplaćene u prvom tjednu siječnja, naglasio je.

"Ako su naši učitelji 15. studenoga dobili naknadu za prijevoz, to praktično znači da je to do 15. prosinca. To pada na nedjelju, tako da bih ja trebao isplatiti 16. prosinca tu naknadu za preostala četiri radna dana u prosincu. A 20. prosinca počinju školski praznici, koji traju do 13. siječnja", rekao je.

"Naknadu za prijevoz svim učiteljima isplatit ćemo u prvom tjednu siječnja, i to za prosinac i siječanj. Mislim da ovo kašnjenje i ta četiri radna dana koja su u prosincu, neće ni na koji način ugroziti funkcioniranje školstva, niti egzistenciju učitelja u osnovnim školama", zaključio je Jovanović. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter