Jovanović u Puli prezentirao obrazovni program SDP-a


Danas je u Domu hrvatskih branitelja u Puli održana prezentacija predizbornog programa SDP-a "Odgoj, obrazovanje, znanost i sport", na kojoj je sudjelovao ministar obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Naglasio je da je predstavljanje istarskih i pulskih kandidata za nadolazeće izbore na tragu onoga što se dogovaralo na političkom Planu 21 Kukuriku koalicije.

- Stvaranje države slobodnih ljudi s jednakim šansama temelj je našeg političkog djelovanja. Obrazovanje djeteta od samih početaka je u suštini početak svega. Od predškolskog odgoja, osnovne i srednje škole te fakulteta do konačnog odlaska na posao je ono što će svima nama biti nit vodilja. Predškolski odgoj je vrlo bitan i zato smo predložili izmjenu zakona koji je na drugom čitanju u Hrvatskom saboru, kojim se predškolski odgoj od jedne godine uvodi za svu djecu.

Drugi novitet koji je već proveden su takozvani e-upisi u srednje škole, čime činimo dostupnim upisivanje i onom djetetu s otoka u bilo koju zagrebačku školu. Radimo i na tome da se nakon trogodišnjeg srednjeg obrazovanja uvede mogućnost besplatnog pohađanja četvrtog razreda srednje škole ne bi li se i ti studenti mogli upisati na fakultete.

Pula i Istra će se zajedno dogovarati s Ministarstvom kada su u pitanju škole, sportski objekti i fakulteti. Pulsko sveučilište mora biti predvodnik gospodarskog razvoja Istre i mora biti spona između znanosti i privrede. Planiramo uvesti i judo u škole, ne kao borilačku vještinu, već kao bezopasan sport, kao način verbalnog izbjegavanja sukoba kod djece.

Skorim ulaskom u Europsku uniju Hrvatska ima na raspolaganju ogromna sredstva iz EU-fondova, no nažalost ima malo ozbiljnih projekata koji mogu aplicirati ta sredstva, zaključio je Jovanović.

Na predstavljanju su o odgoju, školstvu, predškolskom odgoju, obrazovanju i znanosti te sportu govorili Peđa Grbin, Ada Damjanac, Vera Radolović, Mario Peruško i Rosana Lucijetić.

Nakon predstavljanja građani su ministru Jovanoviću postavljali pitanja uglavnom vezana za školstvo i sport u Puli. Na predstavljanju se, iako najavljen, nije pojavio koalicijski kandidat za župana Damir Kajin. (C. B. GALIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter