Jovanović u Pazinu: Poticati rad s nadarenima

Ministar Željko Jovanović u klupama s polaznicima matematičkog kampa
Ministar Željko Jovanović u klupama s polaznicima matematičkog kampa

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović posjetio je Pazinski kolegij-klasičnu gimnaziju u kojem se održava Kamp mladih matematičara. Voditelji kampa, članovi Udruge mladih nadarenih matematičara "Marin Getaldić", upoznali su ga s načinom rada kampa koji polaze najbolji matematičari iz raznih krajeva Hrvatske.

U kampu se rješavaju zadaci koji se obično ne uče u školama. Ovdje studenti pomažu učenicima srednjih škola da ovladaju novim znanjima, da se upoznaju sa zadacima s kojima se u svojoj školi obično neće imati prilike susretati.

- Ovakav način rada vrlo je važan, a ovo što radi Udruga "Marin Getaldić" je sjajno. Stoga bilo dobro da udruga ima ispostave po cijeloj Hrvatskoj, rekao je ministar.

Ministarstvu se zamjera da ne posvećuje dovoljnu pozornost pobjednicima matematičke olimpijade, pa je Jovanović pozvao Udrugu "Marin Getaldić", ali i druge koje se bave znanstvenim disciplinama, da predlože načine na koje bi trebalo vrednovati i one koji postižu izvrsne rezultate na olimpijadama i međunarodnim natjecanjima iz matematike, kemije, biologije i drugih znanosti. "Ministarstvo je otvoreno za ovakve razgovore", rekao je Jovanović, zahvalivši udruzi što je pokrenula ovaj sjajan projekt.

Osvrnuo se i na sve lošije rezultate iz matematike na državnoj maturi stoga se iz godine u godinu prag mora spuštati.

- Očito je da mnogi ne razumiju koliko je matematika, zapravo matematički način razmišljanja potreban u svakodnevnom životu, zato učenje, zapravo razumijevanje matematike treba poticati još u osnovnoj školi. Na tim najnižim, pa sve do najviših razina obrazovanja treba poticati rad s nadarenima, ali i način rada u kojem će izvrsni, bolji i iskusniji u učenju pomagati onima kojima to teže ide, poručio je Jovanović.   

Nakon susreta s polaznicima matematičkog kampa ministar Jovanović je s Alejandrom Castillom, ravnateljem Pazinskog kolegija, razgledao prostore u kojima djeluje pazinska Klasična gimnazija. (Zapisao i snimio M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter