Jovanovic: Test iz hrvatskog koncepcijski nije bio dobar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanovic najavio je kako ce danas imati zadnji sastanak sa clanovima strucnoga tima za provjeru testa iz hrvatskoga jezika na ovogodišnjoj državnoj maturi, na kojemu ce biti doneseni zakljucci, ali i istaknuo kako je vec sada jasno da su maturanti bili u pravu da spomenuti test nije bio dobar koncepcijski te da su u njemu bila brojna dvojbena pitanja.

Ministar Jovanovic sastanak je najavio u sinocnjem 3. Dnevniku HTV-a u koji se ukljucio iz Rijeke, ocijenivši kako su dvojbena pitanja na ispitu državne mature iz hrvatskoga jezika mogla na neki nacin oštetiti ucenike i onemoguciti ih da svoje znanje pokažu na najbolji moguci nacin.

Napomenuo je kako spomenuti test nije objektivan odraz znanja maturanata u protekle cetiri godine.

Ministar obrazovanja je istaknuo da je zbog brojnih prigovora maturanata i njihovih roditelja smatrao kako mu je obveza testirati ispit na državnoj maturi iz hrvatskoga jezika, te se zahvalio timu koji je na tome radio cijeli vikend. Ocijenio je da je taj tim odlicno odradio posao.

Ocijenio je i da ispit državne mature iz hrvatskog jezika nije bio koncepcijski dobar jer su tekstovi koji su tražili razumijevanje, zahtijevali od ucenika da ih procitaju tri ili cetiri puta, a - istaknuo je - 72 pitanja u 80 minuta uz takvo citanje nije dostatno da ucenici objektivno pokažu steceno znanje.

S tim u vezi kazao je kako je preporuka Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Nacionalnome centru - koji donosi konacnu odluku i na koju Ministarstvo ne može utjecati - da je cilj državne mature da ucenici imaju mogucnost objektivno prikazati svoje znanje te da pitanja moraju biti objektivna i nedvosmislena te ne smiju ucenike dovoditi u neravnopravan položaj. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter