Jovanović: Srbijanska politika je dezorijentirana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik srbijanske oporbene Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović zatražio je u četvrtak hitnu sjednicu srbijanskog parlamenta i raspravu o državnoj politici koju je nazvao dezorijentiranom, kritizirajući istodobno i politiku srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića.

Na tiskovnoj konferenciji u parlamentu Jovanović je stajalište Europske komisije da Srbiji ne odredi datum početka pregovora u članstvu opisao kao poraz onih koji vode Srbiju.

"Dezorijentiranost Srbije izravna je posljedica nesposobnosti i nemoći ljudi koji vode zemlju... da povuku političke poteze, koji su preduvjet normalizacije odnosa u zemlji", rekao je Jovanović.

Normalizacija odnosa za Jovanovića je definiranje jasnog plana kojim bi se stavila točka na, kako je rekao, "tumaranje Srbije od Istoka, Zapada, Sjevera ili Juga".

Jovanović smatra da tvrdnja predsjednika Nikolića u Ujedinjenim narodima kako Srbija ne bi trebala žuriti u EU, kao i njegov posjet Rimu opisuju Nikolića kao "najozbiljniju prijetnju vitalnim interesima svakog čovjeka u Srbiji".

U izvješću Europske komisije o napretku Srbije u eurouintegracijskim procesima Beogradu nije određen datum početka pregovora o članstvu Europskoj uniji, a oštre reakcije izazvalo je stajalište Bruxellesa da Srbija treba poštovati teritorijalni integritet Kosova.

U nizu sastananaka koje u četvrtak ima sa srbijanskim dužnosnicima u Beogradu, povjerenik za proširenje EU Stefan Fuele razjasnio je da će EU biti "statusno neutralna" glede Kosova. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter