Jovanović smjenjuje ravnatelja pulske Strukovne škole

Anton Babić, ravnatelj Strukovne škole u Puli (S. NIKTIĆ/CROPIX)
Anton Babić, ravnatelj Strukovne škole u Puli (S. NIKTIĆ/CROPIX)

Ravnatelj Strukovne škole Pula Anton Babić, njegovi kolege iz Tehničke škole strojarstva i brodogradnje u Rijeci, Trgovačko-tekstilne škole Rijeka, zagrebačke XV gimnazije te još 11 srednjih škola u Hrvatskoj, u postupku su razrješenja zbog upisivanja učenika preko veze.

Kako je utvrdila prosvjetna inspekcija, u ovim je školama određeni broj učenika upisan izravno, prije upisa nisu pristupili natječaju niti su bili uvršteni na rang-listu, a bilo je i više slučajeva upisa učenika koji nisu prešli minimalni upisni prag, objavio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Inspekcija je kontrolirala upise u 118 srednjih škola, u njih 27 utvrđene su nepravilnosti, a u 14 je utvrđena teška povreda propisa.

– Neke se stvari ne mogu promijeniti, no može se uvesti reda. Zajedno sa suradnicima jasno sam pokazao da u ovom sazivu MZOS-a nije bitna rođačka, politička, rodbinska, prijateljska ili neka druga veza. Tko krši zakon, mora za to odgovarati, poručio je Jovanović na konferenciji za novinare u povodu smjene ravnatelja.

Dolaskom na mjesto ministra zatekao je, kaže, nered i kaos i uhodani model »običajnog prava« kojim su se mimo propisa i zakona upisivali učenici, zapošljavali supružnici, a učenici »pekli torte za političare i djelatnike MZOS-a«.

Na taj je način, dodao je, djeci indirektno poručeno kako ne trebaju preskočiti ljestvicu, već se mogu provući ispod nje

Ministar Jovanović ističe da ne namjerava stati na srednjim školama jer kaos vlada i na veleučilištima. Inspektori su, naveo je Jovanović, posjetili Zdravstveno veleučilište u Zagrebu na čelu s Mladenom Havelkom, gdje je ustanovljena zloporaba položaja i ovlasti, zatim Veleučilište u Gospiću i Veleučilište u Šibeniku.

– Dekani se ponašaju kao vlasnici veleučilišta, zapošljavaju supruge, rođake, a novce troše za bildanje svojih plaća, ističe ministar.

Na pitanje novinara što će ako smijenjeni ravnatelji podignu tužbe protiv ministarstva, Jovanović odgovara kako je svaka njihova odluka dobro utemeljena, a tko smatra da su mu prava povrijeđena, može ih slobodno tužiti. (Lj. BRATONJA MARTINOVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter