Jovanovic: Prioritet nam je ulaganje u Istru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnje 4. prvenstvo veleucilišta i visokih škola održava se u Puli, a u subotu ga je u sportskoj dvorani Mate Parlov svecano otvorio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanovic.

Na svecanosti otvaranja prigodne su rijeci dobrodošlice studentima iz 12 hrvatskih veleucilišta uputili istarski župan Ivan Jakovcic, pulski gradonacelnik Boris Miletic, dekan Politehnike Pula Luciano Delbianco i predsjednik Sveucilišnog sportskog saveza RH Zrinko Custonja. Sportska je manifestacija otvorena simbolicnim udarcem s centra ministra Jovanovica i dodavanje loptom prisutnih politicara.

Iako je u protokolu ministrovog dolaska u Pulu bio predviden i radni susret Jovanovica sa županom Jakovcicem, gradonacelnikom Mileticem, rektorom pulskog sveucilišta Robertom Matijašicem i dekanom Delbiancom, do njega nije došlo. Ministar se na kraju posjeta Puli obratio medijima i napomenuo da je za Hrvatsku bitno imati što više obrazovanih ljudi.



- U ovom trenutku je svega 18 posto radno aktivnog stanovništva visokoobrazovano stoga je potrebno osigurati da što veci broj završi fakultetsko obrazovanje i da Hrvatska ima dovoljno kvalitetnog kadra koji ce joj omoguciti da izade iz krize.

Ulaganje u obrazovanje, znanost i istraživanje jedini je put koji ce nam omoguciti da prodemo ovu krizu, kazao je Jovanovic i dodao da je problem viška fakultetski obrazovanog kadra u odredenim profilima rješiv jedino uz suradnju s Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Ministarstvom gospodarstva, Ministarstvom malog i srednjeg poduzetništva i Ministarstvom obrazovanja, znanosti i sporta.

Kaže da vec danas trebamo znati ono što ce Hrvatskoj trebati za pet godina i na taj nacin razvijati svoje obrazovne strukture.



- Nema smisla školovati ljude koji ce završiti na zavodu za zapošljavanje. Moraju se školovati ljudi koji ce, cim završe fakultet, dobiti radno mjesto. Hrvatska nije danas zemlja znanja, nije društvo jednakih šansi jer svega dva posto studenata dolazi iz obitelji s osnovnoškolskim obrazovanjem, kazao je ministar Jovanovic i dodao da svi studenti u Hrvatskoj koji redovno ispunjavaju svoje obaveze moraju imati pravo na besplatno školovanje.

Što se tice ulaganja u Istru i Pulu koja godinama najavljuje uredivanje i otvaranje studentskog kampusa, ministar kaže da je naša županija važna ministarstvu.

- Istarska županija je županija koja je kljucna za buducnost Hrvatske, prema tome prioritetno nam je ulaganje u Istru - u obrazovanje i u znanost. Ministarstvo misli dati prioritet Institutu za poljoprivredu u Porecu, ali prioritetno nam je i ulaganje u pulsko sveucilište s kojim imamo zajednicke projekte i vjerujem da cemo ubrzo dokazati da su ti projekti stvarni, a ne samo na papiru, kazao je Jovanovic.

Ministar je nagovijestio da su nakon analize stanja u ministarstvu u pripremi izmjene Zakona o osnovnom obrazovanju, Zakona o visokom obrazovanju i znanosti i Zakona o sportu.

- Na temelju tih izmjena koje ce u Saboru, uvjeren sam, biti usvojene do kraja svibnja vidjet ce se da radimo ozbiljno i da cemo donijeti ono što je potrebno da bismo riješili logisticki, kadrovski i organizacijski kaos koji je prisutan u obrazovanju, znanosti i sportu, a to može jedino kroz promjene. Kaos je prisutan u svakom segmentu jer bivša Vlada ništa nije radila, kazao je Jovanovic.

Na prvenstvu veleucilišta koje traje još u nedjelju u futsalu, odbojci, stolnom tenisu i šahu natjecat ce se tristotinjak studenata koji zastupaju sljedeca veleucilišta: Veleucilište u Slavonskom Brodu, Veleucilište u Karlovcu, Veleucilište "Nikola Tesla" Gospic, VERN, Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici Virovitica, Tehnicko veleucilište u Zagrebu, Zagrebacka škola ekonomije i managementa, Veleucilište "Vatroslava Ružicke" u Vukovaru, Veleucilište "Marka Marulica" u Kninu, Zdravstveno veleucilište - Zagreb, Medimursko veleucilište u Cakovcu i Politehnika Pula - Visoka tehnicko poslovna škola.


Podijeli: Facebook Twiter