Jovanovic: Obrazovanje kljucno za buducnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Po nezaposlenosti, a posebice nezaposlenost mladih koja iznosi 35 posto, Hrvatska se nalazi na poraznom trecem mjestu medu državama Europske unije. Stoga je ulaganje u visoko obrazovanje i njegova dostupnost svima, strateški cilj ove Vlade jer samo kontinuirano ucenje pridonosi zapošljavanju i vecoj konkurentnosti", izjavio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanovic koji je prisustvovao svecanom obilježavanju dana Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli na njenoj petoj obljetnici koja se slavi na dan rodenja biskupa i istarskog prosvjetitelja po kojem je nazvana ova visokoškolska ustanova.

Pred brojnim okupljenim rektorima i prorektorima koji su došli s hrvatskih sveucilišta i jednim inozemnim, mostarskim, Jovanovic je iznio još jedan poražavajuci podatak, a to je da je samo 2,3 posto radnog aktivno stanovništva u našoj državi sudjelovalo u cjeloživotnom obrazovanju, dok je prosjek u EU 10,8 posto, a u SAD-u cak 40 posto.

- I manje zemlje mogu biti konkurentne, ali ogromna je važnost u povezivanju gospodarstva te znanosti i visokog obrazovanja kako bi se definiralo koja su znanja i vještine potrebne Hrvatskoj te na temelju toga sveucilišta trebaju razvijati svoje programe, kazao je ministar.



Napomenuo je da ce ministarstvo pružiti svu potporu ovom razvoju, a govoreci o pulskom sveucilištu napomenuo je da jedno malo i moderno sveucilište poput ovog može biti promotor razvoja Istre i cijele regije. Kao trenutno najvažniji projekt za pulsko sveucilište koji uživa podršku države naveo je izgradnju studentskog doma i menze za koje je osigurano je 28 milijuna kuna, od cega ce ministarstvo izdvojiti 22 milijuna.

Rektor Robert Matijašic podsjetio je na dugotrajni postupak planiranja studentskog restorana i doma koji se vec godinama najavljuje, a koji bi uskoro, nakon ponovljenog natjecaja i svih birokratskih zavrzlama i silne dokumentacije, trebao poceti s gradnjom. Osim nedostatka prostora, sveucilište muci i nedovoljna kadrovska ekipiranost zbog cega je onemogucen bilo kakav razvoj novih studijskih programa.

Rektor Sveucilišta u Rijeci Pero Lucin podsjetio je kako je rijecko sveucilište, u sklopu kojeg su se prethodno nalazili fakulteti iz Pule, dao veliku podršku osamostaljenju ovih visokoškolskih ustanova koji djeluju još od 60-tih godina prošlog stoljeca, a temelje su dali Mijo Mirkovic, odnosno Mate Balota i Tone Peruško. (M. JERIN; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter