Jovanović najavio deblokadu računa vrsarske škole

Ministar Željko Jovanović tijekom posjeta Osnovnoj školi Vladimira Nazora
Ministar Željko Jovanović tijekom posjeta Osnovnoj školi Vladimira Nazora

Pitanje dugogodišnjeg problema blokade žiro-računa Osnovne škole Vladimira Nazora u roku od nekoliko dana trebalo bi se naći pred rješenjem, najavio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović koji je danas tijekom boravka u Vrsaru obišao školu i susreo se s ravnateljem Esadom Mujakovićem.

- Održali smo nekoliko sastanaka u Ministarstvu sa svima koji su uključeni u ovu priču i mislim da se nalazimo pred završetkom jedne izvansudske nagodbe koja će omogućiti da škola normalno funkcionira i da se ne dovodi u pitanje potreba provođenja ovrhe ili čak stečaja, jer je to nedopustivo. Mislim da sve to predugo traje i da je to trebalo riješiti i puno prije nego što sam ja preuzeo Ministarstvo. S naše strane učinili smo sve, mislim da su svi koji su uključeni pokazali dobru volju i nadam se da će u konačnici ovo rješenje koje je sada na stolu i koje mora odobriti Državno odvjetništvo kao izvansudsku nagodbu biti donijeto tako da iduće školske godine ne bude nikakvih problema, rekao je Jovanović.

Dodao je da će u nagodbi svoj dio tereta podnijeti svi, od izvođača radova, preko Općine, Županije do Ministarstva, svatko sukladno dogovoru koji će ostvariti.

Nije želio govoriti više o detaljima nagodbe, jer ona još čeka odluku Državnog odvjetništva nakon čega će javnost izvijestiti o svemu što je dogovoreno. Dodao je da očekuje da će se nagodba odobriti u roku od nekoliko dana.

Podsjetimo, problem blokade žiro-računa nastao je još 1999. godine, u vrijeme izgradnje nove škole koja je trebala niknuti na ulazu u Vrsar, kraj današnjeg dječjeg vrtića. Zbog netransparentnog odabira izvođača radova i raznih formalnopravnih grešaka koje je počinio tadašnji ravnatelj Antun Matasović, firma Radnik iz Križevaca izgradila je temelje nove škole kao podizvođač porečke tvrtke Maison corpa, nakon čega je bila uskraćena za naplatu realiziranih troškova.

Radnik je pokrenuo sudski postupak protiv izvođača radova i škole, a rezultat je blokada žiro-računa škole od 2000. godine. Iznos potraživanja do današnjeg dana narastao je na pet milijuna kuna, plus kamate koje godišnje dosežu oko 400 tisuća kuna.

Ravnatelj Mujaković, koji se s problemom blokade računa borio od kada je stupio na čelo škole prije šest godina, tijekom današnjeg razgovora izrazio je zadovoljstvo optimističnim najavama.

- Time će se konačno škola skinuti "s aparata". U korespondenciji s gospodinom Petrom Šokićem iz Ministarstva vjerujem da smo toliko blizu rješenju ovog problema i siguran sam da će to sto posto biti gotovo. Mislio sam da će to biti prije izbora, ali izgleda da će ipak biti poslije, u svakom slučaju u narednih mjesec dana. Jer, u samom ugovoru o nagodbi piše da je rok od šezdeset dana da se financijski ta priča zaokruži, rekao je Mujaković. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter