Jovanović: Nadam se da će se pravosuđe oduprijeti korupcijskoj obiteljskoj hobotnici

Željko Jovanović i Peđa Grbin (M. MIJOŠEK)
Željko Jovanović i Peđa Grbin (M. MIJOŠEK)

Saborski zastupnici SDP-a Peđa Grbin i Željko Jovanović na konferenciji za novinare u utorak u Puli osvrnuli su se na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sportu, te o prijedlogu Hrvatskog nogometnog saveza za pokretanjem postupka za ocjenu ustavnosti tog zakona. Jovanović je naglasio da je bivša Vlada u izmjene i dopune krenula ponajprije kako bi se osigurao pravedniji i transparentniji izbor tijela sportskih saveza, ali i osiguralo da svi oni koji provode nasilje na sportskim terenima i okolo njih, više ne mogu biti članovi sportskih uprava.

- Najvažnije od svega bilo je transparentno raspolaganje sredstvima iz javnog proračuna, ali i svim sredstvima koja se izdvajaju za sport, tim više ako znamo da se u Hrvatskoj za sport ukupno izdvaja 2, 6 milijardi kuna, kazao je Jovanović i naglasio da je postupak pred Ustavnim sudom pokrenula jedna obitelj.

Istaknuo je da se bivša Vlada upravo na primjeru sporta vodila reformama i uključila struku, naglasivši da su činili sve s ciljem depolitizacije i autonomije sporta, a zalagali su se i za javno i transparentno raspolaganje sredstvima iz proračuna.

Autonomija sporta

- Time smo se vodili u pokušaju da sport i sportaši u Hrvatskoj imaju primjeren status, a učinili smo i iskorak te smo u izmjenama i dopunama definirali da je sport djelatnost od društvenog interesa. Napokon smo stavili u funkciju sportsku inspekciju koja treba spriječiti da se sport i sportaši koriste u bilo kakve političke svrhe i za bogaćenje jednog uskog kruga menadžera i nečasnih sportskih radnika. Prema tome, pokazali smo da je jedini smisao razvoja sporta leži u njegovoj autonomiji, kao temeljnoj pretpostavki za svako daljnje njegovo jačanje, kazao je Jovanović.

Po njegovim riječima, cilj je bilo transparentno trošenje sredstava, a ne da ona budu bankomat za bogaćenje pojedinaca i financiranje raznih političkih kampanja, kako bi se stvorila politička korupcijska hobotnica za zaštitu kvazi menadžera.

- To je bio razlog za pokretanje izmjena i dopuna koje su izglasane u Saboru, no kada pokušate provesti reformu, a odnosi se na neki sektor u kojem samo jedna grupa počne urlikati da te reforme nisu dobre, to je dokaz da ste na dobrom putu, rekao je Jovanović, dodajući da zakon nije željela provesti jedna nogometna obitelj.

Peđa Grbin je podsjetio da su 27. siječnja ove godine Hrvatski nogometni savez, Hrvatski olimpijski odbor i još neke udruge podnijele novi prijedlog za ocjenu ustavnosti spomenutog zakona.

Zakon pred sudom

- Svi znate koliko traju postupci pred Ustavnim sudom, a ovaj je tekao tako da je Klub zastupnika SDP-a 9. veljače dobio isti prijedlog na očitovanje i dobio rok od dva tjedna da se očituje o prijedlogu za ocjenu ustavnosti zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu, kazao je Grbin i naglasio da su u utorak Ustavnom sudu dostavili svoje očitovanje.

Za razliku od nekih postupaka koji traju godinama, ovo je došlo u rad u roku od 30 dana od kada je prijedlog HNS-a i HOO-a dospio na Ustavni sud. Sporne su tri stvari; prije svega pitanje zabrane osobama koje su osuđene za prekršaje u sportu i prekršaje na sportskim događajima da sudjeluju u radu sportskih klubova. No, to očito ne valja. Također, željeli smo osigurati transparentan sastav skupština sportskih saveza, a to znači da u njima sudjeluju sportski klubovi. I to ne valja. Treće, htjeli smo osigurati transparentno financiranje sporta jer iz državnog nivoa za sport ide oko 100 do 120 milijuna kuna, kazao je Grbin.

- Smatrali smo da imamo puno pravo propisati da onaj tko će iz proračuna dobiti 120 milijuna kuna, državi i javnosti mora dati program, a ako taj program mijenja tokom godine, to mora obrazložiti. No, i to ne valja. To su bile stvari koje podnositeljima, Hrvatskom olimpijskom odboru i Hrvatskom nogometnom savezu smetaju. Nama je to neprihvatljivo i nadamo se da će Ustavni sud imati u vidu sve što smo iznijeli, naglasio je Grbin.

Na kraju je Jovanović konstatirao da protiv izmjena mogu biti samo oni koji sport koriste za svoju političku promociju, osobno bogaćenje, te za stvaranje korupcijske hobotnice, kojom bi imali ogroman utjecaj u svim sferama hrvatskog društva pa čak i u pravosuđu i na Ustavno sudu.

- Nikada nisam rekao da je sport močvara. No, govorio sam da u nogometu postoje ljudi koji su stvorili močvaru u kojoj nogomet i prva nogometna liga mogu potonuti. Borio sam se za red kako bi sport i sportaši bili oslobođeni obitelji koja utajuje porez, koristi nogometaše u robovlasničkom odnosu i koja krade sve građane Hrvatske i tjera ljubitelje nogometa s nogometnih terena. Nadam se ga korupcijska hobotnica koja se proširila iz te obitelji nije u močvaru uvukla i hrvatsko pravosuđe, zaključio je Jovanović. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter