Jovanović: Na izbore izlazimo u koaliciji s IDS-om

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

SDP očekuje da će na idućim parlamentarnim izborima u 8. izbornoj jedinici koalirati s IDS-om, najavio je u petak na konferenciji za novinare Željko Jovanović, saborski zastupnik SDP-a i predsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku.

- SDP smatra da će u 8. izbornoj jedinici naša koalicija biti pobjednička, koja će osigurati bolji život svim građanima koji žive u Istri i Primorsko-goranskoj županiji. Obveza je ove koalicije da na nastupajućim izborima osigura rezultat koji će značiti ostanak SDP-ove koalicije na vlasti. U koaliciji su i IDS, HNS, HSU, dakle, pobjednički tim se ne mijenja, može samo ojačati i mi smo ga ojačali Hrvatskim laburistima. Očekujem da IDS na svojim stranačkim tijelima uskoro donese odluku o ostanku u koaliciji jer je naša obveza osigurati pobjednički rezultat u 8. izbornoj jedinici, u što nitko od nas ne sumnja, izjavio je Jovanović. Ne brine ga  mogućnost koaliranja IDS-a sa strankom Ive Josipovića.

- Ne opterećujem se nikakvim drugim kombinacijama. Ponavljam, smatramo da je naša koalicija pobjednička, najkvalitetnija i da nudi najbolji izbor građanima 8. izborne jedinice. Hoće li IDS ići s nekim drugim odlučit će njihova stranačka tijela. U više smo navrata razgovarali s njima i ne vidimo nijednog spornog pitanja. Na razgovorima koje smo vodili, dapače, atmosfera je bila odlično, ponudili smo IDS-u da nam dostave u pisanom obliku sve prijedloge koji su bitni za nastavak suradnje. Dosad nismo dobili ništa, a spornih pitanja nema, napomenuo je Jovanović.

Jovanović nimalo ne sumnja u pobjedu na parlamentarnim izborima, "najvažnijima od 2000.", te navodi istraživanje Crodemoskopa prema kojemu je Vlada dobila najveću ocjenu u posljednje tri godine. Ne sumnja da će tako biti sve do izbora, te je pozvao građane da glasaju za SDP. Pritom je podsjetio na nedavni raskid arbitraže sa Slovenijom te mimohod u Zagrebu u povodu obilježavanja Oluje "koji je ujedinio Hrvatsku i bio je slika snažne, slobodne i tolerantne Hrvatske", dok je kninska proslava, po njegovim riječima, pokazala da "HDZ nudi kaotičnu, nacionalističku, netolerantnu Hrvatsku punu prijetnji građanima koji ne misle poput Glogoškog, Rojsa, Brkića ili Karamarka."

Jovanović je naveo niz brojki kojima je država, kako je rekao, financijski potpomogla obrazovanje i ostanak mladih znanstvenika u Hrvatskoj. Antun Peruško, predsjednik Županijskog odbora za pomorstvo SDP-a najavio je izmjene Pravilnika koji proizlazi iz Zakona o morskom ribarstvu, a kojima će se omogućiti povećanje broja umirovljenih ribara koji će dobiti odobrenje za tzv. mali obalni ribolov. Dosad je, naime, izdano 3.500 odobrenja, što je godišnji limit, od kojih svega osam u Istri.

Danijel Ferić,  v. d. predsjednika istarskog SDP-a,istaknuo je da je za razne projekte u Istri izdvojeno 950 milijuna kuna, od čega 81 milijun za one iz resora ribarstva. Ne manje bitni su i projekti iz domene prometa i veza koji se tiču pomorstva, odnosno gradnje luka za javni promet od županijskog i lokalnog značaja, rekao je Ferić te napomenuo da je iz državnog proračuna u projekte županijskih lučkih uprava u Istri u razdoblju od 2012. do 2015. uloženo ili će se uložiti ukupno pet milijuna kuna. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter