Jovanović: Manje plaće u školama greška računovođa

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović (N. LAZAREVIĆ)
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović (N. LAZAREVIĆ)

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je danas kako je, ako je došlo do manjih isplata plaća učiteljima i nastavnicima za srpanj, to greška računovođa u školama, a ne njegova ministarstva koje će se, rekao je, potruditi da se ta greška ispravi.

- To je spin novinara i jednog sindikata koji pokazuje kako se nekad neodgovorno odnosi prema radu Ministarstva te prema učiteljima i nastavnicima, jer se opet želi stvoriti afera tamo gdje je nema, rekao je Jovanović novinarima uoči prezentacije kurikuluma zdravstvenog odgoja, dodavši da će se Ministarstvo potruditi tu grešku ispraviti.

Naime, Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod izvijestio je prije nekoliko dana da velikom broju učitelja i nastavnika srpanjska plaća nije isplaćena u odgovarajućem iznosu jer se Vladin zaključak o neisplaćivanju dodatka na plaću od 1. kolovoza ne može primjenjivati retroaktivno. Taj sindikat najavio je tužbe ako se ne dobiju razlike plaće za srpanj.

Jovanović je ustvrdio da, kada je riječ o plaćama učitelja i nastavnika, ako postoji osoba koja u ovoj državi želi omogućiti da oni budu adekvatno plaćeni, onda to on. Ministarstvo je vrlo odgovorno i svi dopisi o isplati plaća tijekom godišnjih odmora su više nego jasno istaknuli da se svim učiteljima i nastavnicima za vrijeme godišnjeg odmora treba isplatiti plaće koje su prosjek prethodna tri mjeseca, dodao je.

Novinarima je podijeljen dopis ministarstva od 27. srpnja o odobrenim sredstvima za plaće za srpanj koja su obračunata po osnovici 5.108 kuna, u kojemu stoji kako se za vrijeme odmora zaposleniku isplaćuje naknada u visini njegove prosječne plaće iz prethodna tri mjeseca.

Stipić iznenađen napadima Ministarstva

Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, rekao je da je iznenađen "napadima" Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koje je danas zatražilo njegovu ispriku zbog toga što je doveo javnost u zabludu izjavama o odgovornosti tog ministarstva u isplati srpanjskih plaća učiteljima i nastavnicima.

Sindikat Preporod je prije nekoliko dana izvijestio da je velikom broju učitelja i nastavnika isplaćena manja plaća za srpanj, najavivši tužbe ako se ne isplate razlike.

Da nije tragično bilo bi smiješno, sve se svodi na to da se napada sindikat i krivi računovođe, rekao je Stipić za Hinu, ocijenivši Jovanovićevu izjavu o krivici računovođa uvredom za skoro dvije tisuća kolegica koje rade odgovoran, a podcijenjen posao.

Nema dvojbe da je velikom broju učitelja na kriv način obračunata plaća, no nije problem tko je kriv nego da je zaposlenicma nanesena šteta, ustvrdio je Stipić.

Poziva vlast da brzo ispravi propuste i s plaćom za kolovoz isplati razlike, koje ovisno o stažu iznose između 150 i 800 kuna. Ukoliko se to ne dogodi, jedino što nam preostaje jest da se zaštita osigura na sudu, naglasio je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter