Jovanović: Letak Crkve vrvi dezinformacijama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović danas je dezinformacijom nazvao letak Crkve o zdravstvenom odgoju koji je proteklih dana dijeljen u nekim trgovinama i kioscima, ocijenivši da je riječ o zlonamjernom prikazu s ciljem onemogućavanja provedbe zdravstvenog odgoja.

"Taj letak vrvi neistinama, dezinformacijama i zlonamjernim podacima koji u potpunosti iskrivljuju istinu o zdravstvenom odgoju. Kardinal Bozanić je rekao da to nije nikakva akcija, nego informacija, ali to nije informacija, to je jedna velika dezinformacija", rekao je Jovanović na konferenciji za novinare.

Ponovio je da je zdravstveni odgoj obavezan za sve učenike, učitelje, nastavnike, ravnatelje i roditelje.

Naglasio je da će se zdravstveni odgoj u školama dvije godine provoditi eksperimentalno, nakon čega će proći evaluaciju Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Istaknuo je da su učitelji upućeni da reduciraju i djeci prilagode materijal ponuđen uz program te da prije njegove primjene roditelje upoznaju s aktivnostima koje namjeravaju provesti.

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović zlonamjernim je nazvao pristup Crkve sadržaju kurikuluma, ističući da djeca neće učiti ništa od onoga o čemu govori letak. Objasnio je da je riječ o dodatnoj literaturi koja je ponuđena učiteljima, ali da ona nije namijenjena za primjenu u nastavi, jer nije prilagođena učenicima niti joj je to namjena.

Roditeljima je pak poručio da se, žele li saznati pravu istinu, o sadržaju kurikuluma informiraju na stranicama Ministarstva.

Na konferenciju su došli i aktivisti udruge GROZD, a jedna je aktivistica pitala znači li to da Ministarstvo odustaje od dijela preporučene literature.

"Nećemo odustati ni od čega", odgovorio joj je ministar Jovanović, koji je GROZD-ovcima poručio da se trebaju sramiti zbog "zlonamjernog širenja neistina", a upozorio je i da je dezinformiranje javnosti kazneno djelo.

Ginekolog Dubravko Lepušić ocijenio je pak da se lecima želi zaustaviti distribucija znanja. Upozorio je da je među mladima rasprostranjeno rizično spolno ponašanje te da se svake godine dogodi 2.000 maloljetničkih trudnoća, od čega 400 završava abortusom. Najčešći način kontracepcije je prekinuti snošaj i pilula za dan poslije, a neki adolescenti pobačaj doživljavaju kao sredstvo kontracepcije. U porastu su oboljenja od humanog papiloma virusa (HPV-a), koji, tvrdi Lepušić, u Hrvatskoj rezultira smrću 100 žena godišnje.

"Da mi je netko pričao ne bih povjerovao da će Crkva dijeliti letke u trgovačkim centrima koji rade nedjeljom, dva štanda od pornografije i kondoma", rekao je Lepušić te dodao da je ovih dana slušao šalu koja govori da je "medo našao konjića". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter