Jovanović: HDZ kompilira knjigu Sanadera i Vidoševića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Član Predsjedništva SDP-a Željko Jovanović poručio je danas riječkim SDP-ovcima, okupljenima na izbornoj konvenciji, da ne dopuste HDZ-ovcima da prodaju demagogiju o tome da ništa nisu znali o HDZ-ovoj pljački Hrvatske.

"Čuo sam da u HDZ-u spremaju novu knjigu koju će kompilirati poznati kompilatori Karamarko i Vaso (predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i glavni tajnik stranke Milijan Brkić), čiji će autori biti Ivo Sanader i Nadan Vidošević, pod naslovom 'Kako smo krali, a ništa nismo znali, vidjeli ni čuli, naši su računi puni, a u Hrvatskoj su na nuli'", poručio je Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta.

Ta će knjiga, dodao je, pokazati da su bivši predsjednik HDZ-a i vlade Ivo Sanader te bivši HDZ-ovac i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević "građane smatrali ovcama i budalama". Poručio je i kako u HDZ-u "ima puno ovaca", ali da im SDP i druge stranke ne smiju dopustiti da ostalima prodaju demagogiju.

Jovanović je pozvao riječke SDP-ovce da promoviraju izlazak i glasovanje "protiv" na referendumu o braku 1. prosinca. "Poručujemo iz Rijeke da je Hrvatska opljačkana i opustošena u ime obitelji HDZ, u ime obitelji Sanader i u ime obitelji Vidošević, a nakon što smo financijski opljačkani, neka druga grupa konzervativne desnice u ime obitelji želi uskratiti pravo manjini", istaknuo je Jovanović, naglasivši da se to ne smije dopustiti.

Riječkom stranačkom članstvu, kojemu i sam pripada, poručio je kako im prva aktivnost sada mora biti "promovirati da se izađe na ovaj nesretni referendum i glasa protiv".

Istaknuo je kako u SDP-u ne smiju dozvoliti da im mediji diktiraju politiku, nego da SDP mora diktirati teme o kojima će pisati mediji, te da se svi trebaju zamisliti zbog slabog odaziva na izbore. Ocijenio je da riječki SDP mora imati više od 1.000 članova, a sada ih je oko 900.

Ministar financija i riječki SDP-ovac Slavko Linić poručio je kako je u Hrvatskoj danas teško, male su plaće i mirovine, malo je zaposlenih, istaknuvši da Hrvatska može sama naći izlaz iz krize, da "sam SDP to teško može riješiti, ali odgovorna koalicija može".

Naglasio je kako je Vlada suočena s brojnim kritikama, ali da je u posljednje dvije godine riješila brodogradnju, željeznicu te da se počinje rješavati "zlo od zdravstva u kojem su ostavljeni dugovi, nered i nerad".

Linić je napomenuo kako je Vladu dočekalo 45 milijarda kuna neplaćenih računa, da su se s time uhvatili u koštac, da ih je sada 34 milijarde, a da će ih za mjesec biti 30 milijarda.

Osvrnuo se i na sugestije Vladi da kupi MOL-ove dionice Ine - "neki znanstvenici sada savjetuju sa se kupi Ina, imamo 200 milijarda kuna duga, a oni bi kupovali Inu".

"Nije lako, ali će Zoranova Vlada znati koliko tereta prenijeti na privredu, koliko na umirovljenike i radnike, znati će riješiti problem deficita, cirkus u zdravstvu, unaprijediti obrazovanje i srediti stanje na tržnicama", poručio je Linić.

Istaknuo je da u SDP-u imaju kapacitete za koalicijsko sporazumijevanje te da je potrebno znanje i iz drugih stranaka, onih koji su "voljni nepolitizirati, nego se ozbiljno uhvatiti u koštac s problemima".

Potpredsjednica SDP-a i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić rekla je da su riječki SDP-ovci "bili i jesu svjetlo u Hrvatskoj", da je Rijeka grad u kojemu ljudi ostvaruju sva prava koja drugdje ne mogu, da se sele u Rijeku jer ih se u tom gradu ne osuđuje zbog različitosti.

Istaknula je da je društvo zatrovano aferama, lopovlukom i krađama, da je SDP 2003. izvlačio zemlju iz krize i da to čini i sada, u puno težim okolnostima.

"Doći ćemo u Vukovar kao i svih prethodnih godina i odati počast svima koji su ondje poginuli", izjavila je Opačić novinarima, odbivši komentirati izjave iz vukovarskog stožera da Vlada ondje nije dobrodošla.

Predsjednik riječkog SDP-a i gradonačelnik Vojko Obersnel podnio je izvješće o radu gradske organizacije, napomenuvši da nije lako biti na čelu najmoćnije gradske organizacije SDP-a u zemlji.

Za potpredsjednike riječkog SDP-a danas su izabrani Walter Volk i Marko Filipović, a u predsjedništvo su uz njih ušli Željko Jovanović, Sandra Krpan, Loris Rak i Vojko Braut. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter