Jovanović: E-upisi pokazali da ima previše nastavnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je danas da su e-upisi u srednje škole pokazali da u Hrvatskoj postoji višak nastavnika, jer se u proteklih deset godina broj učenika smanjio za 60 tisuća, a broj učitelja i nastavnika istodobno je stalno rastao.

U 99 posto srednjih škola upisi su provedeni na vrijeme i u skladu s propisima, te su pokazali u kojim školama nije uopće bilo opravdano raspisivati toliki broj mjesta, rekao je Jovanović novinarima.

Upisi su transparentni pa u svakom trenutku vidimo u kojoj školi se ne može formirati razred. Zadnjih godina to se rješavalo ispod stola, netransparentno. To više nije moguće; neki to ne razumiju, ali će se morati pomiriti s tom činjenicom, kazao je Jovanović.

Moramo imati sustav koji će odgovarati interesima, sposobnostima i mogućnostima učenika, ali istovremeno biti u skladu s potrebama hrvatskog društva, kazao je Jovanović odgovarajući na zahtjev novinara da pojasni pisanje medija da je u crikveničkoj srednjoj školi Dr. Antuna Barca kompjuterski program za upis "prebrisao 25 djece".

U Crikvenici je problem vezan uz nemogućnost ustrojbe razreda za koji se nije prijavio dovoljan broj učenika. Ravnatelj je na vrijeme upoznat s tom situacijom i njegova je dužnost bila osigurati učenicima da se upišu u one smjerove u kojima su razredi već bili formirani, kazao je Jovanović i dodao da novinarski tekst predstavlja dezinformaciju jer novinar nije pitao Ministarstvo koje spominje u tekstu.

Razgovarat ćemo s ravnateljem u Crikvenici i vidjeti zašto nije učinio ono što je morao kao ravnatelj učiniti. U ogromnoj većini škola, njih 99 posto, sve je učinjeno na vrijeme i u skladu s propisima, ustvrdio je Jovanović. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter