Jovanović: Državna matura ostaje ista!

Željko Jovanović (N. LAZAREVIĆ)
Željko Jovanović (N. LAZAREVIĆ)

Ministar obrazovanja Željko Jovanović komentirao je na Facebooku medijske najave o tome da bi u ovoj školskoj godini moglo doći do promjene koncepta državne mature, demantiravši promjene.

- Prilog o maturi je čista dezinformacija javnosti! Stoga, za sve koji su to gledali ili čitali - kratko i jasno, u idućoj školskoj godini u državnoj maturi neće biti nikakvih promjena, a osobni stavovi prof. dr. Nevena Budaka ili dr. Petra Bezinovića glede državne mature potpuno pogrešno su prikazani kao gotova stvar ili čak i moguća odluka MZOS-a, koje u konačnici odlučuje o obrazovnim politikama. 

Njihovi osobni stavovi mogu biti doprinos u raspravi koja se vodila oko Strategije i koja se sada nalazi u završnoj fazi izrade pred upućivanje u Vladinu i saborsku proceduru, ali kad je riječ i o konkretnim odlukama i o provedbi strategije, pa onda i po pitanju državne mature - konačne odluke donosi MZOS.

Dakle, zaključno, bilo kakve promjene oko državne mature neće se dogoditi preko noći, niti od iduće školske godine. U obrazovanju nema revolucije, jedini put je evolucija, dobro pripremljene promjene nakon kvalitetne analize i pripreme, pojasnio je ova nagađanja ministar Jovanović.

- Želim svim učenicima, učiteljima, nastavnicima, ravnateljima da imamo jedno mirno polugodište, da se učenici mogu posvetiti svojim redovitim obvezama. Što se tiče učitelja i nastavnika, poručujem im da ćemo mi kao ministarstvo nastaviti pregovore sa sindikatima i nadam se da ćemo prije isteka otkaznog roka kolektivnih ugovora, koji završava 1. travnja, imati nove ugovore koji će biti na tragu ekonomske situacije u Hrvatskoj i ujednačeni sa svim pravima koje imaju svi zaposleni u javnim i državnim službama, poručio je Jovanović u izjavi povodom početka drugog polugodišta. (T. TOMIČIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter