Jovanin Ićo Pernašić je kriv za sve

Načelnik Emil Daus predao ključeve Općine meštru Đuri
Načelnik Emil Daus predao ključeve Općine meštru Đuri

Podizanjem Pusta uz čitanje optužnice i prigodnu feštu, na Antonju, u utorak, započele su pusne svečanosti na Cerovljanštini, najdinamičnije i najmasovnije u središnjoj Istri. Ovogodišnji se Pust zove Jovanin Ićo Pernašić, a okrivljen je za štošta, "za kriminalne radnje, sumnjive poslove, nezakonite transakcije, konzumiranje zabranjenih supstanci, trgovanje podacima, prodavanje sumnjivih objekata, nanošenje lakših i teških tjelesnih ozljeda, oduzimanje prednosti, remećenje javnog reda i mira, prekomjerno uživanje etanola, lažiranje isprava, izbjegavanje odgovornosti, laganje napaćenog naroda, varanje žene i ljubavnice i plagiranje seminara".

Kakove maškare, takova i općina!

Sve je to navedeno u optužnici koju je pred okupljenim cerovljanskim maškarama pročitao Patrick Rabar, glasnogovornik maškara iz Gologorice, koje su ove godine domaćin i logistička potpora podizanja cerovljanskog pusta, a istu obavezu će ponoviti kada Pust bude 1. ožujka na istom mjestu i spaljen.

Nakon čitanja optužnice, koju je pusni narod jednodušno pozdravio usklikom "Živio Pust!", obavljena je još jedna uobičajena ceremonija cerovljanskih maškara. Načelnik općine Emil Daus svečano je predao ključeve općine karnevalskom meštru Liviju Kancijaniću, zvanom popularni Đuro, pohvalivši maškare za njihov svakogodišnji entuzijazam i pozitivan duh u kome okupljaju velik broj žitelja ovoga kraja. Primajući ključeve, meštar Đuro poručio je: "Kakove su maškare, takova je i općina!" te najavio razdoblje veselja i slavlja bez ikakve štednje i recesije, iako je Općina, našalio se, upola smanjila potporu za ovogodišnje Cerovljanske maškare.

Osim sudionika u pusnim ceremonijama, atmosferu je usprkos hladnoći i buri bodrila cerovljanska pusna mužika, a da se nakon podizanja Pusta na stup, gdje bi trebao provesti cijelo karnevalsko razdoblje, maškare malo okrijepe pobrinuo se pusni kuhar Silvio Flegar pripremivši "šugo od lovci" u kome je, vrlo umješno i prema vlastitom tajnom receptu, iskombinirao meso srne, jelena i divlje svinje.

Karnevalske svečanosti se nastavljaju

U nastavku karnevalskih svečanosti na Cerovljanštini slijede maskenbali 21. siječnja u Gologorici, pa 28. siječnja u Cerovlju, 4. veljače u Pazu, 11. veljače u Pazinskim Novakima te 18. veljače u Borutu. U završnici pusnih svečanosti u subotu 25. veljače će u Cerovlju biti održan tradicionalni dječji karneval, zatim u nedjelju 26. veljače, slijedi karnevalska parada u Cerovlju, posljednji maskenbal održat će se u utorak, 28. veljače, u Cerovlju, a za srijedu, 1. ožujka, zakazano je suđenje i paljenje Pusta, opet u Cerovlju pred općinskom zgradom.

Posljednja vijest: Pust nestao!

Ujutro nakon što je prethodne večeri Pust obješen, mještane Cerovlja uznemirio je njegov nestanak sa stupa! "Ili je ukraden jer se nekome nije svidjelo koga predstavlja, ili ga je otpuhala bura pa ga je netko našao i spremio na sigurno", tumačio je ovaj misteriozan događaj općinski načelnik Emil Daus. Karnevalski meštar Đuro odmah je pokrenuo istragu, očekujući da će se, ako je prva načelnikova pretpostavka istinita, uskoro pojaviti neki zamjenski pust, možda s likom Plenkovića ili Trumpa, a ako je točna druga pretpostavka, onda se treba samo strpjeti i pričekati da pošteni nalaznik vrati nestalog Pusta. Ako se nijedna teza ne obistini, cerovljanske maškare imaju i rezervnu varijantu - napravit će novog Pusta. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter