Jovan Kolundžija u Eufrazijevoj bazilici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izuzetan koncert održao je u Eufrazijevoj bazilici proslavljeni violinist Jovan Kolundžija. Jedan od najvecih violinista ovih prostora brojnoj se publici, koja je za ovu priliku stigla iz svih krajeva Istre i Primorja, predstavio izvedbama Sonata i Partita Johanna Sebastiana Bacha, najvažnijim djelima za violinu ovog njemackog skladatelja.

Kolundžija svira na plemenitoj violini Guarneri, koju je 1754. godine izradio Petrus Guarneri iz Venecije i koju mu je preporucio njegov mentor, slavni violinist Henryk Szeryng.

Prvi dio koncerta održan je u atriju bazilike, a otvorila ga je Bachova "Sonata no.1 u g molu" (Adagio, Fuga (Allegro), Siciliana i Presto), a nakon jedinstvene atmosfere u atriju, kulisu za drugi dio koncerta ucinila je unutrašnjost same bazilike gdje se preselila publika. Uslijedila je besprijekorna izvedba Bachove "Partite u no. 2 u d-molu" (Allemanda, Corrente, Sarabanda, Giga i Ciaccona).

Za kraj svog predstavljanja Kolundžija je odabrao "Recitativo i Scherzo capriccio op.6 " F. Kreislera, gdje je do izražaja došao jedinstveni glazbeni izraz pun osobite ekspresivnosti.

Kolundžija je lider medu srpskim violinistima. Diplomirao je na Muzickoj akademiji u Beogradu u klasi profesora Petra Toškova, i studije nastavio s Syzeryngom ciji je postao izabrani ucenik i jedan od najcjenjenijih violinista u svijetu. Održao je preko cetiristo koncerta. Uz koncertno djelovanje osnivac je i Centa lepih umetnosti Guarnerius u Beogradu u kojem nastupaju velika imena svjetske klasicne glazbene kao i najbolji mladi talenti.

Porecki nastup, ujedno i jedni istarski ovoga ljeta, održan je u sklopu 50. godišnjice sezone koncerata u Eufrazijani u organizaciji Puckog otvorenog ucilišta. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter