Jota i fuži hrvatski turisticki aduti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Articoke u ulju, becarska satrica, dugoreška žuljica... Cvarci, kosana mast, šokol, viška pogaca... Jota, maneštra istarska, žgvacet... Blitva i kopriva na padelu, fuži, šurlice... Bazlamaca, bobici, biškotini... Sve ovo, i još nekih par stotina jela, od predjela do deserta, našlo se u Pravilniku o utvrdivanju posebnog standarda - Hrvatska autohtona kuhinja što ga je u nedjelju predstavio ministar turizma Damir Bajs sa strucnim timom koji je na pravilniku radio godinu i pol.

Ta ce standardizacija omoguciti ugostiteljima da zasluže plocu s odgovarajucom grafikom koja ce, okacena pred ulazom, jasno dati turistima do znanja da se tu jede hrvatsko autohtono. Plocu ce zaslužiti objekti koji nude 70 posto autohtonih jela, a oni koji u ponudi imaju nešto manje takvih delicija zaslužit ce oznaku autohtonosti kraj jela u svojim jelovnicima.

- Hrvatska autohtona kuhinja je naš adut, kazao je ministar Bajs. Jer, kako je rekao, skoro ulazimo u EU pa moramo pokazati pritom i ono što nas razlikuje od drugih, ono autohtono i autenticno naše, a to je hrvatska kuhinja.

Popis jela nije konacan. No, oznake se nece olako dijeliti, a poštovanje obveza iz pravilnika svako toliko ce se inspekcijski provjeravati. (S. PAVIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter