Josipoviću sutra u Bruxellesu medalja za toleranciju

Predsjedniku Josipoviću sutra nagrada u Bruxellesu (Arhiva)
Predsjedniku Josipoviću sutra nagrada u Bruxellesu (Arhiva)

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u utorak će u Europskom parlamentu u Bruxellesu primiti Europsku medalju za toleranciju, objavljeno je u ponedjeljak iz ureda predsjednika.

Europska medalja za toleranciju za 2011. dodijeljena je hrvatskom predsjedniku i bivšem srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću za "promicanje istine, tolerancije i pomirenja" te za "javno priznanje i izražavanje žaljenja zbog stradanja proizašlih iz djela koja su počinili državljani vaših država", kaže se u obrazloženju nagrade koju je utemeljio bivši poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski.

Dodaje se i kako su povijesni posjeti i riječi dvojice predsjednika "ojačali temelj za razvoj kulture tolerancije u jugoistočnoj Europi, što je temelj za daljnju demokratizaciju i pomirenje".

Nagradu je dodijelilo Europsko vijeće za toleranciju i pomirenje čiji su supredsjedatelji bivši poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski i predsjednik Europskog židovskog kongresa Moshe Kantor, a članovi istaknuti politički lideri, znanstvenici, dobitnici Nobelove nagrade koji su u svom djelovanju pridonijeli promoviranju tolerancije.

Josipović će se sastati i s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter