Josipović:Obrazovni sustav treba poticati kreativnost

(D.MEMEDOVIC)
(D.MEMEDOVIC)

Svečanom otvorenju prve Međunarodne studentske konferencije pod nazivom "Jezik: uputstva za upotrebu" koja se do nedjelje održava na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, svojim je dolaskom podržao Predsjednik Republike Ivo Josipović koji je prije samog otvorenja iskoristio nekoliko minuta za neformalno druženje s pulskim studentima u studentskom kafiću.

Konferenciju su zajednički organizirali Studentski zbor Pula i Interdisciplinarne Udruge Talijanista Apertis Verbis, a jedan od glavnih ciljeva je omogućiti studentima stjecanje iskustva u istraživačkim, pisanim i prezentacijskim vještinama. Predstavnice organizatora su istaknule da im je nit vodilja bila promicanje internacionalne suradnje među studentima i sveučilištima te demokratičnost i interdisciplinarnost učenja kroz razmjenu mišljenja, ideja i iskustava.

Obraćajući se studentima, Josipović  je kazao da je svojim dolaskom htio odaslati jasnu poruku kako treba poticati aktivnosti studenata te da nacionalni obrazovni i znanstveni sustav treba ojačati.

 -Ipak, najvažnija stvar koju očekujem od sustava jest da potiče kreativnost mladih i da prepozna njihov angažman, stoga sam došao u Pulu da vas podržim u radu i pokažem da cijenim to što radite, kazao je.

Naglasio je da je čest gost u Istri i "da prati što je ranije radio vrlo uspješni župan Ivan Jakovčić, a sada Valter Flego".

- Tu sam i zbog jedne dobre i zdrave ideje o decentralizaciji. Primjer Istre pokazuje koliko se mogu ostvariti dobri i pozitivni rezultati ako poštujemo autonomiju i lokalnu samoupravu te inicijativu pustimo čovjeku u zajednici u kojoj radi. Hrvatska bi trebala biti mnogo više decentralizirana zemlja i nadam se da će neke inicijative u tom pravcu dati rezultate, kazao je Josipović, koji se potom susreo s predstavnicima nacionalnih manjina u Istri.

Istarski župan Valter Flego pozvao je studente na očuvanje tradicijskih vrijednosti i zavičajnog jezika, kazavši da je u današnjem digitaliziranom dobu, u kojem jezik preplavljuju tuđice i anglizmi, treba njegovati i sačuvati dijalekt jer on predstavlja bogatstvo jedne kulture i tradicije. Flego je rekao da je cilj Istarske županije institucionalizacija zavičajne nastave koja se polako već počinje primjenjivati u istarskim vrtićima.

Rektor Sveučilišta Alfio Barbieri zaželio je svim sudionicima dobrodošlicu i uspješan rad, kazavši da upravo ovakvi međunarodni susreti u kojima studenti razmjenjuju iskustva i znanja te provode interdisciplinarna istraživanja,  mogu biti veliki poticaj i ostalim njihovim kolegama da postanu kompetentni mladi stručnjaci.

U konferenciji sudjeluju brojni studenti i predavači iz Hrvatske, Italije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije, a izlaganja će biti podijeljena u više sekcija koje će objediniti radove sa sličnom tematikom. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter