Josipović: Želimo mirno rješenje krize u Ukrajini

(D. Krajač/CROPIX)
(D. Krajač/CROPIX)

Predsjednik Republike Ivo Josipović izrazio je nadu da će se kriza u Ukrajini riješiti mirno na načelima cjelovitosti Ukrajine i zaštite ruske manjine.

Situacija je vrlo složena i mi s partnerima u EU i NATO-u želimo mirno i konstruktivno rješenje, kazao je danas u intervjuu tjedna Radija 101.

Na upit nije li riječ o okupaciji jedne zemlje od strane druge, rekao je kako je "sasvim sigurno riječ o postupku koji nije dobar".

"U Kijevu su bili protesti koju su srušili vladu na način koji nije dio parlamentarne demokracije, a s druge strane imamo intervenciju koja izlazi iz okvira međunarodnog prava", kazao je.

"Krizu ne treba rješavati vojnim sredstvima i Hrvatska je u tom pogledu vrlo jasna", kazao je Josipović.

Na pitanje hoće li se Hrvatska i pod koju cijenu pridružiti uvođenju sankcija protiv Moskve, odgovorio je: "Hrvatska sudjeluje u stvaranju politike Europske unije i NATO-a i ono što bude naša zajednička odluka, to ćemo i provoditi."

Josipović je na pitanje hoće li Hrvatska pretrpjeti štete zbog sankcija Moskvi, odgovorio da sankcije štete i drugoj strani, ali da one promoviraju određena načela.

Ne smatra da je sigurnost zračnog prostora Hrvatske ugrožena zbog toga što su MIG-ovi još na remontu u Ukrajini. Imamo dva aviona, to je dovoljno, a i članica smo NATO-a, kazao je. Dodao je da nabava novih aviona ne dolazi u obzir u sadašnjem trenutku i da, kad je riječ o zračnim snagama, treba jačati helikopterske snage, te njihov protupožarni i transportni dio.

U povodu javnih kritika zbog putovanja premijera i predstavnika vlade u Australiju i Novi Zeland, predsjednik je rekao kako je zbog velikog broja ljudi hrvatskog porijekla koji tamo žive potrebna stalna suradnja, a i da se otvori pitanje njihova ulaganja u Hrvatsku. Mi smo jedno vrijme zapustili Australiju i mislim da je dobro da se ti kontakti obnove, kazao je.

Što se tiče najavljivanja prosvjeda zbog dolaska premijera Zorana Milanovića, predsjednik Josipović vjeruje da prosvjednika neće biti puno i da je odlazak premijera tamo važan i dobar korak.

Povodom slučaja zapošljavanja Marija Malića, brata novinara Gordana Malića, u SOA-i 2007. godine, o kojemu je pisao Novi list i koji je digao medijsku prašinu, Josipović je ponovio da njega ne zanima pojedinačni slučaj, niti tko je čiji brat, nego fenomen koji može utjecati na kvalitetu rada službi načelno.

"A to je kako dolazimo do kadrova koji se zapošljavaju u tajnim službama. Rodbinska veza ne bi trebala nikome biti na štetu i ograničavati ga, ali kad je situacija da je riječ o rodbinskoj povezanosti i da je sigurnosna procjena bila negativna, treba vidjeti šta se dogodilo radi buduće projekcije kadrovske politike i osigurati da standardi primitka budu visoki", rekao je.

Ponovio je kako je inicirao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost ne zbog pojedinačnog slučaja, nego načelne kadrovske politike.

Na upit je li ga zanimalo kako je to iscurilo u Novi list, predsjednik Republike je kazao da će se i o tome razgovarati. To je podatak koji nije bio dostupan prevelikom broju ljudi, rekao je dodajući da su oni to mogli pokrenuti i redovitim kanalima.

"Ne vidim kakve veze taj slučaj ima s novinarom Gordanom Malićem", rekao je Josipović na konstataciju voditelja da ima mišljenja kako je Gordan Malić ispao žrtva jer je kritički pisao o njemu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter