Josipovic želi smjenu Jandrokovica, Kosor odbila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski predsjednik Ivo Josipovic izjavio je u cetvrtak da bi premijerka Jadranka Kosor trebala smijeniti potpredsjednika vlade i ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovica jer ne poznaje proceduru imenovanja veleposlanika i jer je javnim napadima na instituciju Predsjednika naštetio ugledu Hrvatske u svijetu.

"To (smjena Jandrokovica) je moje politicko mišljenje jer šteti državi i ugledu Hrvatske u svijetu", rekao je Josipovic na konferenciji za novinare sazvanoj zbog, kako je rekao, "dramuleta" u izvedbi Ministarstva vanjskih poslova i Vlade oko imenovanja novih hrvatskih diplomatskih predstavnika u inozemstvu.

Predsjednik, koji zajedno s vladom sukreira vanjsku politiku, rekao je da bi "bila normalna smjena ministra koji napada Predsjednika Republike, ne zna proceduru i iznosi u javnosti stvari koje nisu tocne".

Josipovic je ocijenio da se radi o "kontinuiranom nagrizanju i narušavanju institucije predsjednika" ."Nadam se da to nije politika vlade i u normalnoj državi ministar bi za ovo trebao odgovarati", istaknuo je Josipovic i ocijenio da se radi o pokušajima da ga se uvuce u predizbornu kampanju.

Po njegovim rijecima, ministar vanjskih poslova nije ravnopravni partner Predsjedniku Republike, pa je njegov prijedlog shvatio tek kao "inicijalni politicki prijedlog". "Ono što mi je poslano je ništa, vratit cu mu taj kvaziprijedlog, a od premijerke Kosor da ga (Jandrokovica) instruira da se ne krece izvan zakonskog i ustavnog reda", rekao je Josipovic.

Predsjednik od Vlade i premijerke Kosor ocekuje novi službeni prijedlog, kao i mišljenje nadležnog saborskog odbora te ce tek nakon toga donijeti odluku o imenovanjima.

Odgovarajuci na Jandrokovicevu kritiku da Josipovic oteže s imenovanjima, predsjednik se upitao kako to da je faktor vremena odjednom postao važan, ako se zna da je velikom broju veleposlanika i konzula istekao mandat vec davno, a u slucaju veleposlanice u SAD-u Kolinde Grabar-Kitarovic odavno se zna da odlazi na novu dužnost u NATO-u.

Josipovic je rekao da su trecina predloženih imena "nekarijerni" diplomati i da je velik broj onih koji se samo rotiraju i ne vracaju na rad u MVPE-i, dok je na pitanje koliko je njih clanova HDZ-a odgovorio da je to njihova privatna stvar i da ga stranacka pripadnost ne zanima.

Predsjednik je najavio da ce, kada god Vladin prijedlog dode, voditi kriterijima da ugovorni veleposlanici mogu biti samo posebno istaknute osobe, da se mandati nece ponavljati i da ce veleposlanici s dužnosti u inozemstvu morati dolaziti na rad u MVPEI, da se nece imenovati politicki aktivne osobe i da nece biti moguce da se na najistaknutija veleposlanicka mjesta imenuju diplomati bez iskustva.

Jandrokovic: Josipovic nije u pravu


Ubrzo nakon predsjednika Josipovica reagirao je i ministar Jandrokovic. "Prije svega nisam pogriješio ni za jedan milimetar, uvjeren sam da sam postupio po proceduri. Ne znam tko savjetuje predsjednika, sasvim sigurno nismo pogriješili. Zahtjev za mojom smjenom doživljavam kao skretanje pozornosti sa same suštine problema. Radi se o listi karijernih diplomata i vjerojatno se u nedostatku argumenta traži moja smjena."

Kosor: Ministar nije ucinio grešku


Premijerka Jadranka Kosor izjavila je danas da nece smijeniti potpredsjednika vlade i ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovica. Ministar Jandrokovic nije ucinio "ni jednu grešku u koracima", rekla je premijerka na konferenciji za novinare.

Ono što je ministar ovih dana iznosio u javnost je bio odgovor na reakcije celnika SDP-a Zorana Milanovica koji je tražio da se, kako je kazala, "zastane sa svim poslovima u državi, pa i u poslovima imenovanja veleposlanika".

Ministar nije pogriješio u proceduri, naglasila je Kosor dodajuci da pretpostavlja da je "predsjednik reagirao na temelju informacija prema odluci Vlade iz 2001. a ne prema odluci vlade koja je na snazi iz 2004. godine, a koja kaže da MVP predlaže vladi stavljanje i opoziv šefova diplomatskih misija i konzularnih ureda, a temeljem prethodne suglasnosti predsjednika Vlade i Predsjednika Republike".

"Dakle, da bismo se Predsjednik Republike i ja usuglasili prethodno je bio potreban nekakav popis, a to je taj popis kojeg je ministar Jandrokovic poslao predsjedniku Josipovicu 6. srpnja", kazala je Kosor dodajuci da od tada cekaju odgovor. Ako je predsjednik Josipovic smatrao 6., 7. ili 8. srpnja da nije poštivana procedura tada je netko iz njegovog ureda trebao reagirati, ustvrdila je.

"Ne samo da nije bilo reakcija vec upravo suprotno - 7. srpnja na stranicama Ureda Predsjednika je objavljeno da je predsjednik Josipovic primio prijedlog vlade s imenima kandidata za veleposlanicka mjesta", rekla je Kosor i dodala da to nije bilo tocno jer se nije radilo o prijedlogu vlade vec o prijedlogu za medusobno usuglašavanje.

Takoder, Kosor je podsjetila i na jednu Josipovicevu izjavu u medijima da ce se o tom prijedlogu ministra Jandrokovica izjasniti do 15. rujna te da ce tada pozivati kandidate na razgovor. "Dakle ni tada predsjednik nije smatrao da je pocinjena pogreška u proceduri", ocijenila je Kosor.

"Nije dobro da se Predsjednik Republike i potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova prepucavaju putem medija i ucinit cu sve da se ta prepirka zaustavi", rekla je Kosor i dodala kako je predsjedniku poslala pismo te ocekuje da joj predsjednik odgovori.

Upitana što ce uciniti ako predsjednik Josipovic bude ustrajao na zahtjevu za smjenom ministra Jandrokovica, premijerka je kazala kako "ne vjeruje da ce predsjednik inzistirati na tome". "Zaista smatram da cemo ovaj problem riješiti. Vjerujem da ce ovaj mali trenutacni nesporazum biti razriješen", zakljucila je premijerka Kosor. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter