Josipovic zadovoljan konzultacijama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vecina stranaka je danas predsjedniku Ivi Josipovicu izrazila stav da jasno treba definirati datum parlamentarnih izbora te da ne bi bilo dobro da se oni preklope s provodenjem referenduma o ulasku u EU, rekao je Josipovic u obracanju javnosti dodajuci da je iznimno zadovoljan konzultacijama koje je održao s parlamentarnim strankama.

Vecina smatra da se parlamentarni izbori trebaju održati na jesen, a HDZ "misli nešto drukcije", kazao je Josipovic i dodao da vladajuca koalicija datum izbora želi odrediti nakon zakljucenja pregovora o ulasku u EU. Spomenuli su kraj godine, no vecina stranaka smatra da bi se taj termin trebao jasnije definirati, kazao je Josipovic u obracanju.

Dodao je kako su se sve stranke, osim HSP-a izjasnile o nužnosti zakljucenja pregovora o ulasku Hrvatske u EU.

Dijalog na politickoj sceni je zamro, a današnjim su konzultacijama otvorena vrata za razgovore oporbe i vladajuce koalicije, smatra predsjednik Josipovic.

Što skoriji parlametarni izbori, koji se trebaju održati prije referenduma o pristupanju Hrvatske EU-u, i završetak pregovora s EU-om uz maksimalnu potporu stranaka Kukuriku koalicije dva su glavna stajališta koja su celnici SDP-a, HNS-a, HSU-a i IDS-a iznijeli tijekom jutrošnjih razgovora s Josipovicem.

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovcic rekao je da su se izjasnili o prijevremenim izborima koji se po njihovom mišljenju trebaju raspisati odmah ili brzo nakon završetka pregovora u lipnju ove godine.

"Koalicija je cvrstog stajališta da pregovori završe u lipnju, a odmah nakon toga ocekujemo izbore. To bi se trebalo dogoditi svakako prije referenduma o ulasku u Europsku uniju jer u protivnom bi se taj referendum mogao pretvoriti u izjašnjavanje za ili protiv Vlade. Ocekujemo da ce se izbori održati u ranu jesen, a osobno zagovaram da to bude druga polovica rujna kako tijekom ljeta ne bi vodili predizborne kampanje i kako si ne bi uništili sezonu", rekao je Jakovcic.

Predstavnici nacionalnih manjina rekli su danas nakon razgovora s Josipovicem da ce od svojih koalicijskih partnera zatražiti da se u roku od sedam do deset dana u dogovoru s oporbom odredi datum izbora, a zalažu se za to da se održe prije referenduma i da se raspišu odmah nakon pregovora Hrvatske s EU-om.

Milorad Pupovac, potpredsjednik SDSS-a, rekao je da se izbori trebaju održati prije referenduma o EU, a nakon dovršetka pregovora. Furio Radin, zastupnik talijanske nacionalne manjine, smatra da je nezamislivo da se referendum održi prije izbora. Kad je rijec o datumu izbora, pozivamo predsjednicu HDZ-a, predsjednika SDP-a i predsjednike drugih stranaka da što prije odrede datum izbora ili barem razdoblje u kojem ce se izbori održati, kazao je Radin.

"U najboljem je nacionalnom interesu da se parlamentarni izbori odvoje od referenduma te da se održe prije referenduma u što je moguce kracem roku, da se referendum ne bi ugrožavao i pretvarao u izjašnjavanje o potpori Vladi, a ona tu podršku više nema", izjavio je Zoran Milanovic nakon jednosatnih razgovora kukuriku koalicije s predsjednikom Josipovicem.

Milanovic je rekao da je sada na potezu Vlada koja, po njegovoj ocjeni, ima formalni legalitet, ali nema legitimitet i podršku javnosti. Predsjednik SDP-a izrazio je apsolutnu podršku Kukuriku koalicije što skorijem završetku pregovora o pristupanju EU, ako je to moguce krajem šestog mjeseca. (Hina, D. B. P.)

Što planira vlada?

Predsjednica HDZ-a i premijerka Jadranka Kosor ocijenila je današnji razgovor s predsjednikom Republike Ivom Josipovicem konstruktivnim i vrlo otvorenim te naglasila da je glavno pitanje predstavnika Vlade bilo imaju li predsjednikovu potporu oko pregovora za ulazak u EU. Kosor je nakon jednoipolsatnog razgovora s predsjednikom izjavila kako ce pocetkom iduceg tjedna pozvati na sastanak clanove vladajuce koalicije da bi rezimirali današnje razgovore u Uredu predsjednika te donijeli, kako je kazala, neke odluke. Nakon toga, dodala je, pozvat cu predstavnike oporbenih stranaka na razgovor o tome je li moguce obnoviti savez za Europu radi završetka pregovora te o tome kada ce biti održani izbori.


Podijeli: Facebook Twiter