Josipovic: Za ratove nisu krivi vojnici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski predsjednik Ivo Josipovic u pulskoj luci u akvatoriju otoka Sveti Andrija prisustvovao je svecanom polaganju spomen-ploce na mjesto potapanja prvog hrvatskog ratnog broda - Viribus Unitisa. Rijec je o 93. obljetnici tog tragicnog dogadaja koju je organizirao Hrvatski casnicki zbor Istarske županije, a ciji je pokrovitelj bio upravo Josipovic, koji je inace ovog vikenda u posjeti Istarskoj županiji.

Time je odana pocast poginulim prvim hrvatskim mornarima i prvom zapovjedniku Hrvatske ratne mornarice admiralu Janku Vukovicu Podkapelskom. Bojni brod Viribus Unitis potopljen je u pulskoj luci na samome kraju Prvoga svjetskog rata, 1. studenoga 1918. godine.



Uzvanici su se zajedno s predsjednikom ukrcali na brodove Hrvatske ratne mornarice i isplovili na mjesto potonuca broda gdje su ronioci uronili sa spomen-plocom popraceni zvukom sirena brodova HRM-a i sudionika ovogodišnjeg 8. Vargarola kupa, natjecanja u pecanju s brodica i podvodnom ribolovu.

Josipovic je tom prilikom kazao da se ujedno ovim cinom treba prisjetiti svih drugih koji su poginuli u nekim davnim ratovima, ali i onima nedavnima poput Domovinskog rata te da svi oni koji su se borili u tim ratovima nisu bili krivi što je do njih došlo. Kako je istakao za to su krivi politicari, a da do njih ne dode jako puno mogu uciniti upravo gradani time da na izborima biraju politike suradnje.



- Kao gradani možemo puno uciniti, zagovarati one politike i politicare koji su spremni pružiti ruku, koji znaju zaštiti svoje nacionalne interese i to kroz suradnju, prijateljstvo, mir s ljudima drugih nacionalnosti, drugih država i drugih vjera. Svi smo spremni za svoju domovinu dati sve, a najviše što možemo dati, ne samo za domovinu, nego i za ljude, je mir. Stoga je to prigoda da se prisjetimo svih besmislenih, štetnih i groznih ratova za koji nisu krivi vojnici, vec politike koje su narode i ljude tjerale u rat i donijele neizmjerna stradanja generacija kroz povijest, porucio je Josipovic.

Uz izaslanstva pricuvnih casnika Slovenije, Austrije i Hrvatske svecanosti bio je nazocan i nacelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske pukovnik Drago Lovric te predsjednik Hrvatskog casnickog zbora Istarske županije brigadir Ljubomir Cerovac, dožupan Vedran Grubišic i pulski gradonacelnik Boris Miletic, koji je istaknuo kako Pula i pomorstvo imaju neraskidivu vezu koja traje vec tri tisuce godina od Rimskom carstva pa sve do Austro -Ugarske.



Dogadaju su prisustvovali i predstavnici hrvatskih vjerskih zajednica te delegacije država i gradova iz Italije, Slovenije i Austrije, a na spomen-ploci nalaze se zastave svih zemalja koje su tvorile Austro-Ugarsku Monarhiju: Ceške, Poljske, Slovacke, Madarske, BiH, Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije, dok je za poginule clanove židovske zajednice postavljena zastava Izraela.

Uoci postavljanja spomen-ploce, u crkvi Gospe od Mora tocno u podne održala se sveta misa na kojoj je prisustvovao i sam predsjednik Josipovic koji je nakon toga obišao Mornaricko spomen-groblje.

Inace, Viribus Unitis bio je admiralski ratni brod koji je nakon Prvoga svjetskog rata, kao i svi brodovi austro-ugarske ratne mornarice, prešao u hrvatske ruke. Tek što se na njemu zavijorila hrvatska crveno-bijelo-plava zastava i pošto je dan prije na njemu otpjevana "Lijepa naša", vec sutra ujutro, 1. studenoga 1918. potopili su ga talijanski diverzanti.


Podijeli: Facebook Twiter