Josipović za individualni pristup svakoj zemlji

Širenje Europe ne bi smjelo stati na hrvatskim granicama, Ivo Josipović (E. Elvedji/CROPIX)
Širenje Europe ne bi smjelo stati na hrvatskim granicama, Ivo Josipović (E. Elvedji/CROPIX)

Rješavanje sudbine nestalih iz Domovinskog rata ključno je za normalizaciju odnosa i buduću suradnju Hrvatske sa zemljama u susjedstvu, izjavio je u petak u Oxfordu hrvatski predsjendik Ivo Josipović i zauzeo se za individualnu pristup svakoj zemlji koja želi ući u EU.

"Za buduću suradnju i normalizaciju odnosa vrlo je važno doznati sudbinu 1.700 nestalih osoba, i Srba i Hrvata", rekao je Josipović na predavanju o hrvatskoj vanjskoj politici na jednom od najprestižnijih svjetskih sveučilišta.

Upitan trebaju li Srbija i Crna Gora, koje su na različitim stupnjevima integracije u EU, trebale ući zajedno, hrvatski predsjednik odgovorio je kako bi bilo nepošteno kazniti one koji su uspješni.

"Oni koji su uspješni ne bi trebali biti kažnjeni. Pomozimo svima, a neka uđu oni koji ispune kriterije", rekao je Josipović pred studentima i profesorima koledža St. Anthony's za studije jugoistočne Europe.

"Širenje Europe ne bi smjelo stati na hrvatskim granicama i granice Europe ne bi trebalo pretvarati u novi "kineski zid", a ulazak Hrvatske 1. srpnja pokazuje da Europa, iako suočena s gospodarskom krizom, ostaje privlačna mnogima", rekao je Josipović.

Josipović, koji se u Londonu susreo s najvišim predstavnicima britanske vlasti, istaknuo je kako su mu rekli da Velika Britanija želi ostati u EU-u, unatoč često suprotnim stajalištima o gospodarskoj i institucionalnoj budućnosti Unije u odnosu na druge članice.

"Naravno da svaka država i društvo ima pravo o različitim temama razmišljati na svoj način", kazao je hrvatski predsjednik i dodao kako ulazak Hrvatske donosi optimizam i vjeru da je ipak potrebno održati i razvijati ideju ujedinjkene Europe. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter