Josipovic za angažman DORH-a u vezi s Dajlom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Ivo Josipovic izjavio je u ponedjeljak, u povodu zahtjeva papinske komisije da se talijanskim benediktincima vrati samostan Dajla s okolnim zemljištem, da ne smije i ne može biti pravnog posla kojim bi se zaobišao režim Osimskih sporazuma.

- Režim Osimskih sporazuma je dio unutarnjeg pravnog poretka Republike Hrvatske i ne može se mijenjati intervencijama izvana, porucio je Josipovic nakon sastanka s porecko-pulskim biskupom Ivanom Milovanom. Dodao je i da je imao priliku od biskupa Milovana cuti što se zapravo dogada sa spornom imovinom u toj biskupiji.

Isto tako, kako je kazao, bila je to prilika da se malo razmisli i razgovara o tome je li proces povrata imovine bio adekvatan proces za imovinu o kojoj je rijec, dakle je li ta imovina uopce bila objekt postupka povrata, a od Državnog odvjetništva ocekuje da "svojim angažmanom doprinese da se to utvrdi".

- Siguran sam da, ako se utvrdi da je rijec zapravo o državnoj imovini, da ce država ili Crkva naci nacina da se ta imovina koristi sukladno temeljnoj namjeni i da tu nece biti nikakvog spora, rekao je Josipovic novinarima u Uredu predsjednika.

Takoder je podržao "ono što se culo nakon sastanka premijerke Kosor i biskupa Milovana, a to je nastojanje da se diplomatskim aktivnostima ocuvaju dobri odnosi Hrvatske i Vatikana".


Podijeli: Facebook Twiter