Josipović: Vukovar mora biti i spomenik budućnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović poručio je danas da je Vukovar spomenik junaštva i žrtve, ali mora biti i spomenik budućnosti, simbol i rezultat uspjeha.

Govoreći nazočnima na svečanoj sjednici vukovarskoga Gradskog vijeća u povodu Dana grada i blagdana njegovih zaštitnika sv. Filipa i Jakova, Josipović je pozvao Vukovarce da njeguju zajedništvo i međusobno poštovanje, tuđi jezik i pismo te da djecu ne daju u odvojene škole i vrtiće. Izrazio je nadu da će djeca u Vukovaru u budućnosti ići u zajedničke škole.

- Ponosan sam na pomirbu i ona je zasluga i Hrvata i Srba, rekao je i ocijenio da je zajedništvo i zajednička želja za napretkom ključ uspjeha Vukovara, ali i Hrvatske.

- Ako ne uspije Vukovar, neće ni Hrvatska, zaključio je Josipović.

Predsjednik je Vukovarcima čestitao na obnovi grada koji svake godine izgleda sve ljepše i uređenije.

Čestitajući Dan grada u ime Vlade RH, ministar branitelja Predrag Matić uručio je vukovarskom gradonačelniku Željku Sabi odluku Vlade o osnutku Javne ustanove Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru, ističući da će ona u tu ustanovu u sljedeće tri godine uložiti oko 120 milijuna kuna.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović poručio je da želi da hrvatsko društvo bude društvo jednakih šansi za sve, a to je, po njegovim riječima, moguće jedino ako svima bude dostupno obrazovanje i mogućnost pronalaženja posla.

Predsjednik vukovarskoga Gradskog vijeća Goran Bošnjak, govoreći i napretku u razvoju Vukovara, ustvrdio je da je to jedini grad u Hrvatskoj u kojem svi učenici i studenti imaju pravo na besplatan prijevoz, a odnosi se na područje Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije.

Gradonačelnik Željko Sabo rekao je spominjući ostvarenje gradskog proračuna za 2012. godinu da je, dok proračuni drugih gradova opadaju, proračun Vukovara svake godine sve veći, a u 2012. godini bio je najveći od povratka. Istaknuo je da u posljednje tri godine svaki student Vukovarac koji podnese zahtjev za stipendiju, dobije ju.

Na sjednici su zaslužnim pojedincima, ustanovama i udrugama uručena gradska priznanja, plaketa i medalja grada Vukovara te nagrada za životno djelo, koja je dodijeljena Eduardu Buliću za izniman doprinos razvoju sporta te Velimiru Velji Mihailoviću za izniman doprinos u liječenju vukovarske djece. 

Na svečanoj sjednici u povodu Dana grada nazočni su bili mnogi uzvanici među kojima i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Tomislav Čuljak, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, počasni građani Vukovara Jadranka Kosor, Vladimir Šeks i Ivica Vrkić.

U povodu Dana grada, mnoga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, a u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova služena je misa nakon koje su sudionici obilježavanja prošli u procesiji gradskim ulicama do ušća Vuke u Dunav, gdje je podignut stijeg grada i sv. Filipa i Jakova. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter