Josipović Vučiću: Pitanje nestalih je najvažnije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pitanje nestalih osoba najvažnije je političko i humanitarno pitanje za Hrvatsku u ovom trenutku, rekao je predsjednik Republike Ivo Josipović na sastanku s potpredsjednikom srbijanske vlade Aleksandrom Vučićem kojem je zahvalio za pomoć Srbije u otkrivanju masovne grobnice hrvatskih civilnih žrtava Domovinskog rata u Sotinu.

Josipović je, kako se navodi u priopćenju iz njegova ureda, izrazio očekivanje da će se vrlo skoro sve poduzeti da bi se otkrila sudbina svih nestalih građana Republike Hrvatske, a Vučić obećao nastavak suradnje i najavio nove aktivnosti srbijanske vlade u tom pogledu.

Josipović i Vučić razgovarali su o europskoj budućnosti regije, mogućnostima bilateralne suradnje, osobito na gospodarskom planu te rješavanju otvorenih pitanja između dviju država.

Sugovornici su se složili o novim mogućnostima gospodarske suradnje koje treba iskoristiti. Vučić je ponudio srbijansku pomoć oko sklapanja bilateralnih sporazuma s članicama CEFTA-e da bi se amortizirale eventualne posljedice zbog hrvatskog izlaska iz navedenog regionalnog trgovinskog sporazuma ulaskom u EU.

Srbijanska je strana istaknula i otvorenost za hrvatske investicije. Razgovaralo se i o vojnoj suradnji, osobito vezano uz zajednički nastup na trećim tržištima.

Predsjednik Josipović ponovio je podršku Hrvatske Srbiji, kao i svim ostalim državama regije, na putu prema Europskoj uniji.

Sastankom s hrvatskim predsjednikom Vučić je završio jednodnevni službeni posjet Hrvatskoj.

Vučić je najviši dužnosnik aktualne srbijanske vlade koji je posjetio Hrvatsku otkako je ta vlada preuzela dužnost u srpnju prošle godine.

Potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu da su odnosi između Srbije i Hrvatske "kralježnica regije" i da se moraju temeljiti na više iskrenosti i vjerodostojnosti, a manje emocija, što je bio slučaj u prošlosti.

"Hrvatska i Srbija su ključne zemlje u regiji i tu ne treba biti emocija, nego naše odnose treba razvijati racionalno i pragmatično", istaknuo je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare s prvom potpredsjedicom vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić. "Ja nisam ni upola šarmantan kao neki srbijanski političari koji su ranije dolazili u Hrvatsku. Ali sam uvjeren da naši odnosi u budućnosti mogu biti bez puno ljubavi, a s puno više iskrenosti i kredibiliteta", rekao je Vučić koji je boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Upitan za komentar nedavne izjave predsjednika Tomislava Nikolića da je oslobodilačka akcija Oluja bila genocidna, Vučić je rekao da između Zagreba i Beograda postoje velike razlike u gledanju na prošlost, ali da na njima ne treba ustrajati. "Razlike treba priznati, ali na njima ne treba inzistirati. Uvjeren sam da gospođa Pusić i ja, kao i svi hrvatski i srbijanski dužnosnici ne vidimo na isti način akciju Oluju. No, ne mislim da to treba biti prepreka našem razmišljanju o budućnosti. Prošlo je 18 godina, djeca su postala punoljetna i budućnost je puno važnija od prošlosti, a perspektiva razvoja puno važnija od ukopavanja u političke rovove", naglasio je Vučić.

Vučić je u Zagreb došao s obećanjem da će Beograd zagrebu dostaviti zračne snimke Hrvatske iz 1968. koje su potrebne za legaliziranje bespravno sagrađenih objekata u Hrvatskoj. Pitanje na kojem ustraje Beograd jest rješavanje mirovina i stambenog zbrinjavanja hrvatskih državljana srpske nacionalnosti izbjeglih u Srbiju nakon Oluje, za koje je Vučić ocijenio da napreduju.

Ministrica Pusić je podsjetila da je hrvatska vlada do 15. kolovoza produžila rok za prijave prava na stambeno zbrinjavanje i da su Banski dvori spremni učiniti sve da to pravo ostvare svi, oslanjajući se na financiranje iz europskih fondova.

Prostor za razgovor o povlačenju tužbi

Vesna Pusić izjavila je nakon sastanka sa srbijanskim kolegom Aleksandrom Vučićem u Zagrebu da se otvara prostor za razgovor o povlačenju međusobnih tužbi Hrvatske i Srbije za genocid jer su po prvi put napravljeni ozbiljni koraci u rješavanju pitanja nestalih.

"Po prvi put su napravljeni ozbiljni koraci i pred nama su očito ozbiljni pomaci, što otvara prostor za razgovor o mogućem povlačenju tužbi za genocid", kazala je Pusić na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji. "Kad vidimo da se u pitanjima nestalih bitno pomičemo s mjesta i približavamo se rješenju toga pitanja, onda smo i blizu toga da možemo razgovarati po povlačenju tužbi", dodala je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova.

"To nije lako pitanje za Srbiju, ali smo otvoreni za razgovore. Nadam se da ćemo naći zadovoljavajuće rješenje", rekao je Vučić. Srbija je Hrvatskoj nedavno dostavila konkretne informacije o masovnoj grobnici u vukovarskome prigradskom naselju Sotinu iz koje su prošli tjedan ekshumirani posmrtni ostatci 13 civilnih hrvatskih žrtava Domovinskog rata.

Kotromanović i Vučić o bilateralnim obrambenim odnosima

Hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović razgovarao je s prvim potpredsjednikom srbijanske vlade i ministrom obrane Aleksandrom Vučićem o unapređenju obrambenih odnosa dviju zemalja, posebno na polju vojnotehničke suradnje te suradnje na području obuke i izobrazbe, priopćio je MORH.

Ministar Kotromanović istaknuo je da je ovaj posjet prilika da se, pored političkog dijaloga, ponovno pokrenu i intenziviraju bilateralni obrambeni odnosi.

- U tom kontekstu, Hrvatska je bila i ostaje otvorena za intenziviranje suradnje, a ovaj susret vidimo kao početak snažnijih i sadržajnijih odnosa na području obrane koji bi trebali biti nastavljeni kroz nastavak održavanja sastanaka na visokoj razini, kazao je Kotromanović.

Obje strane suglasile su se da se intenziviranje bilateralne obrambene suradnje najefikasnije može postići u području zajedničkog doprinosa regionalnoj i međunarodnoj sigurnosti, zatim na polju euroatlantskih integracija te unapređenjem vojno-ekonomske suradnje, pri čemu bi oba ministarstva trebala stvarati preduvjete za zajednički nastup obrambene industrije na trećim tržištima, navodi se u priopćenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter