Josipovic: Volio bih da su sve regije organizirane kao Istra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Investicija u obnovu hotela Histria te Punta Verudelu bila je jedna od najboljih koje smo ostvarili u odnosu na sve ostale u drugim zemljama gdje imamo kapacitete, rekao je jedan od izvršnih direktora Arenaturista Reli Slonim na turistickom forumu Croatia Business Open Umag, koji se vec drugu godinu održava u Istraturistovom hotelu Coral u sklopu ATP turnira, a koji je otvorio predsjednik Ivo Josipovic.

Izjavom je posebice bio oduševljen ministar graditeljstva i prostornog uredenja Ivan Vrdoljak, koji je s ministrom turizma Veljkom Ostojicem, ministrom prometa Sinišom Hajdašem Doncicem te ministricom kulture Andreom Zlatar Violic i direktorima hotelijerskih firmi Tomislavom Popovicem iz Maistre i Željkom Kukurinom iz Istraturista te Darkom Prebežcem s Katedre za turizam zagrebackog Ekonomskog fakulteta sudjelovao na okruglom stolu "Kako da turizam postane faktor razvoja hrvatskog gospodarstva".

- Konkurentnost turizma je u fokusu rada Vlade i Ministarstva turizma. Radimo na tri grupe mjera. Prva je zakonodavni okvir i makro uvjeti poslovanja. Jedna od najznacajnijih aktivnosti je diferencirana smanjena stopa PDV-a za turizam koja ce se poceti primjenjivati sljedece godine, što je povijesni cin za ukupni turisticki sektor, rekao je ministar turizma Veljko Ostojic.

- Radimo i na osiguranju kvalitetnih izvora financiranja. Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) je od veljace ove godine uvela novu liniju kreditiranja za turisticki sektor. Prema dosad odobrenim kreditima po tim povoljnim uvjetima, hrvatski turizam iduce godine može ocekivati investicije u visini od milijardu i pol kuna. Treca mjera je skorašnje prihvacanje marketinških aktivnosti za iducu godinu, dodao je Ostojic.

Prema rijecima Nevena Ivandica s Instituta za turizam, da bi se potaknule investicije, država mora pod hitno ukloniti administrativne barijere ili, kako je dodao Vrdoljak, moramo prestati štititi sebe od sebe samih. Prema Ivandicevoj analizi, do 2020. potrošnja turista trebala bi se povecati gotovo dvostruko na 14 do 16 milijardi eura, a najviše se investicija ocekuje u povecanje kapaciteta u hotelima, gradnju tematskih parkova te golf igrališta.

- Samo u Istraturistu godišnje imamo oko dva milijuna nocenja, a turisti u našim objektima potroše koliko i citavo lokalno stanovništvo tijekom godine. Gost kod nas ostavlja 32 eura, od cega pet ide na fiskalna i parafiskalna davanja, 10 na place i doprinose na place, sedam na dobavljace i isto toliko na investicije. To pokazuje koliko taj turizam generira dodatne vrijednosti, rekao je Željko Kukurin iz Istraturista.

Vrdoljak pak buducnost turizma vidi u iskorištavanju bivših vojnih objekata, dok se ministrica Zlatar Violic složila da kulturnu baštinu treba štititi, ali i revitalizirati, te niti njoj nije jasno zašto je, primjerice, jedna lokacija prema konzervatorima zašticena na nacin da joj se omogucuje samo primjena koju je imala i u doba Austro-Ugarske, a ondje se planira marina. Naravno, aludirala je na projekt Brijuni rivijera i lokaciju Katarina-Monumenti, oko koje se digla medijska prašina.

- Vrijeme je da se prestane s odugovlacenjem odluka i da se napušteni vojni objekti privedu turistickoj svrsi. Zato je važno privuci investitore. Volio bih kada bismo na našoj obali imali 10 Istra, odnosno kada bi sve jadranske regije bile tako dobro organizirane i uspješne kao Istra, kazao je Ivo Josipovic.

Župan Ivan Jakovcic porucio je pak da Istri u iducih deset godina treba deset novih golf igrališta jer je to isplativ projekt. - Osim toga Istri je potreban kongresni centar u Porecu i kulturni centar te svakako realizacija projekta Brijuni Rivijera, jer su Brijuni pravi rudnik dijamanta hrvatskog turizma, zakljucio je Jakovcic. (Izvještava Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter