Josipovic Vladi i oporbi: Dogovorite razvoj zemlje!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Clanovi državnog vrha su na svecanoj sjednici Vlade u povodu Dana državnosti ocijenili da je Hrvatska u gospodarskoj krizi te pozvali na zajedništvo i nacionalni konsenzus oko temeljnih razvojnih pitanja zemlje. Dan državnosti gradanima su cestitali premijer Zoran Milanovic, potpredsjednik Sabora Josip Leko i predsjednik Republike Ivo Josipovic. Svaki od njih se javnosti obratio prigodnim govorom, a potrebu nacionalnog konsenzusa za razvoj Hrvatske posebno je istaknuo šef države.

- U Hrvatskoj moramo utvrditi dugorocni nacionalni interes i glavne pravce razvoja u sljedecih 10 do 20 godina, koji trebaju biti utemeljeni na konsenzusu. Ne treba nam nikakva velika koalicija, ali treba nam više razumijevanja i suradnje u ostvarivanju kljucnih nacionalnih ciljeva, naglasio je Josipovic. Pozvao je ne samo vlast, nego i oporbu na zajednicko djelovanje u donošenju odluka - kad god je to moguce, vodeci pritom racuna tko je odgovoran za njihovo provodenje, kaže predsjednik.

- Razvoj Hrvatske nije stvar jednog mandata Vlade, a ponekad ni dva mandata. Razvoj nije moguce pokrenuti bez sigurnosti da ce se projekti nastaviti bez obzira tko je na vlasti, a tko u oporbi, upozorio je Josipovic. Predsjednik je podsjetio kako se i u Europskoj uniji odlucuje na nacelu konsenzusa, a ne na temelju politike stalnih konflikata i antagonizama.

Na zajedništvo je apelirao i premijer Milanovic, naglašavajuci da u aktualnoj krizi "svi moramo iz sebe izvuci maksimalni potencijal". Buduci da je Hrvatska postigla državnu neovisnost, Milanovic je upozorio kako se za svoje propuste više ne možemo izgovarati na druge, pa ni na prethodne vlade.

- Izgovora više nema. U situaciji smo da sami budemo gospodari svog uspjeha i - ne daj Bože - neuspjeha, kazao je premijer. Prema njegovim rijecima, Hrvatska ima kontinuitet svoje državnosti još od 9. stoljeca, neovisno o tome što je padala pod strane gospodare, a prije 21 godine proglasila je svoju neovisnost i državnost je dovela do savršenstva, odnosno do mogucnosti da odluke donosi po svojoj mjeri i u skladu sa svojim interesima.

Iako je ekonomska kriza danas veca nego ikad u posljednjih nekoliko desetljeca, Milanovic je ipak primijetio da je Hrvatska u moderno doba smanjila razliku u razvijenosti spram razvijenih država EU. Prema dohotku i kupovnoj moci, te su razlike danas dvostruke, a nekad su bile nekoliko puta vece. Jugoslavija nije uspjela smanjiti razlike izmedu razvijenijih i manje razvijenih - one su cak i povecane. EU te razlike dramaticno smanjuje, tvrdi premijer.

Podsjecajuci na povijesne odluke Hrvatskog sabora prije 21 godinu te na mukotrpan put kojim je Hrvatska došla do državne neovisnosti, Josip Leko je takoder upozorio da smo u "teškoj gospodarskoj krizi". No, Leko vjeruje da ce Hrvatska danas, kao i 1991. godine, naci mudrosti i rješenja te krenuti putem gospodarskog oporavka i socijalne pravde.

Predsjednik glavne oporbene stranke Tomislav Karamarko poziv predsjednika Josipovica na nacionalni konsenzus komentirao je priopcenjem, naglasivši da se HDZ slaže s dijelom izjave predsjednika Josipovica da "razvoj nije stvar jednoga mandata, ponekad ni dva i nije ga moguce pokrenuti bez dugorocne stabilnosti ili barem izvjesnosti da ce se projekti nastaviti bez obzira tko je na vlasti ili u oporbi". (Branko PODGORNIK/Novi  list)

 


Podijeli: Facebook Twiter